Την επιθυμία του να μην προχωρήσει σε εκλογές διατύπωσε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε καταθέσει πλήρες κείμενο στους θεσμούς και θέλουμε να τελειώνουμε πια με το Grexit, το οποίο θα σήμανε την αρχή του τέλος για την Ευρωζώνη».

'Οπως τόνισε ο Πρωθυπουργός:

Θεωρώ ότι οι αυριανές συζητήσεις με Μέρκελ και Ολάντ στις Βρυξέλλες θα αξιολογήσουν την πρόοδο που έχουμε κάνει μέχρι αυτή την στιγμή. Από την πλευρά μας θα θέσουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την συμφωνία. Εχουμε υποβάλει πλήρες κείμενο στους θεσμούς και θα εργαστούμε να γεφυρώσουμε το χάσμα σε θέματα όπως η κρατική χρηματοδότηση. 'Ολα αυτά όμως μπορούν να γίνουν, αν και οι τρεις θεσμοί είναι πρόθυμοι να βρούμε απο κοινού λύσεις για την βιωσιμότητα του χρέους. Θέλω να τελειώσει μια για πάντα αυτή την φρικτή συζήτηση για το Grexit, το οποίο αποτελεί εμπόδιο στην σταθερότητα της οικονομίας στην Ευρώπη. Να μην επαναφέρουμε το πρόβλημα κάθε έξι μήνες. 

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε στην συνέντευξή του ότι θεωρεί ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία. «Το μόνο που χρειάζεται μια θετική στάση σε εναλλακτικές προτάσεις όπως π.χ. για τις περικοπές σε συντάξεις. Είναι όμως αναγκαίο να υπάρξει θετική διάθεση για εναλλακτικές προτάσεις στην περικοπή συντάξεων ή την επιβολή υφεσιακών μέτρων. Δικός μας στόχος είναι, τα όποια μέτρα να εμπεριέχουν το στοιχείο της αναδιανομής και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Το πιο κρίσιμο είναι, να συμφωνήσουμε όχι μόνο για το πώς τελειώνει το πρόγραμμα αλλά και για το πώς ξημερώνει η επόμενη μέρα, δηλαδή πως η Ελλάδα θα επιστρέψει το συντομότερο στις αγορές με μια οικονομία ανταγωνιστική. Κεντρικό ρόλο στη συμφωνία έχει η επίλυση του βραχυπρόθεσμου χρηματοδοτικού ζητήματος για τους επόμενους μήνες. Υπάρχουν τεχνικές λύσεις που μπορούν να αποτρέψουν ένα τρίτο πρόγραμμα και ταυτόχρονα να δώσουν μεσοπρόθεσμα βιώσιμη προοπτική στην εξυπηρέτηση του χρέους, γεγονός που θα οδηγήσει την Ελλάδα ξανά στις αγορές γρηγορότερα από όσο μπορείτε να φανταστείτε».

O πρωθυπουργός αναφέρει στην συνέντευξή του ότι η πρόταση των θεσμών ήταν «ατυχής, αλλά αυτό συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις. Είμαστε απογοητευμένοι διότι δεν αντικατοπτρίζει καθόλου τις συμφωνίες που έχουν ήδη επιτευχθεί στο Brussels Group. Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα που σαφώς έχει αποτύχει. Μετά από πέντε χρόνια λιτότητας, είναι αδιανόητο ότι θα πρέπει να καταργήσουμε τις χαμηλότερες συντάξεις ή τις παροχές που πλήττουν τους φτωχότερους πολίτες. Δεν μπορούμε να καταργήσουμε το όφελος θέρμανσης, όταν οι άνθρωποι πεθαίνουν από το κρύο». 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις διαφορές της πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα: «Φυσικά οι πολιτικές λιτότητας αφορούν το σύνολο της Ευρωζώνης.Η διαφορά είναι ότι στην Ελλάδα η πολιτική αυτή εφαρμόστηκε με πρωτοφανή βαναυσότητα και οδήγησε σε καταστροφικά κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα. Αυτό είναι φανερό και από τις πολιτικές ανακατατάξεις που έχουν σημειωθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Έχω περιγράψει πολλές φορές τα αποτελέσματα αυτά, την ανεργία που εκτοξεύτηκε από το 12 στο 27% μέσα σε τρία χρόνια, την συρρίκνωση κατά 25% του ελληνικού ΑΕΠ, την τεράστια φορολογική επιβάρυνση των κατώτερων και μεσαίων στρωμάτων, την ανθρωπιστική κρίση με τους άστεγους και τους κοινωνικά αποκλεισμένους να αυξάνονται καθημερινά. Καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν οδηγήθηκε σε τέτοια καταστροφή και είναι ακριβώς γι αυτό το λόγο λάθος να συγκρίνουμε την Ελλάδα με οποιαδήποτε άλλη χώρα εφάρμοσε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Αρκεί μια ματιά στα προγράμματα της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας για να καταλάβει κανείς ότι πρόκειται για ατυχείς συγκρίσεις. Κανείς στην Ευρωζώνη δεν έχει υποφέρει όσο η Ελλάδα.

Στην ερώτηση αν θα υπάρξει Grexit, ο πρωθυπουργός απάντησε:

Δεν θέλουμε να φοβίσουμε ή να εκβιάσουμε κανέναν. Ξέρουμε ότι οι ευρωπαίοι πολίτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες και ταυτόχρονα δείχνουν αλληλεγγύη. 'Ομως η Ελλάδα είναι ένα κυρίαρχο κράτος με την υποχρέωση προς τους πολίτες της και προς την διεθνή κοινότητα. Θέλω να το καταστήσω σαφές: Η Ελλάδα λαμβάνει δάνεια. Κανείς δεν μας χαρίζει χρήματα

Ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι πιθανή πτώχευση της Ελλάδας θα σημαίνει και πτώχευση του ευρώ: «Νομίζω ότι είναι προφανές. Θα ήταν η αρχή του τέλους για την Ευρωζώνη. Εάν η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα όπως η Ελλάδα, πως θα αντιδράσουν αγορές με μεγαλύτερα προβλήματα όπως η Ισπανία και η Ιταλία ; Αν η Ελλάδα αποχωρήσει, οι αγορές θα αναζητήσουν αμέσως τον επόμενο. Εαν οι διαπραγματεύσεις καταρρεύσουν, το κόστος για τους Ευρωπαίους θα είναι τεράστιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι βέβαιος ότι ότι ένα Grexit δεν είναι προς το συμφέρον κανενός». 

Σε αναφορά της ιταλικής εφημερίδας στην δήλωση του Ματέο Ρέντσι ότι είναι αδιανόητο οι Ιταλοί, να δεχθούν να πληρώνουν στους Έλληνες τις πρόωρες συντάξεις» ο πρωθυπουργός σχολιάζει: «Θα μιλήσω με τον Ματέο και θα του εξηγήσω ότι σε αυτό το σημείο έκανε λάθος. Για τις πρόωρες συντάξεις, δεσμευθήκαμε να τις καταργήσουμε. Ωστόσο είναι άτοπες οι συγκρίσεις. Η Ελλάδα μείωσε τις συντάξεις σε μια πενταετία μέχρι και 44%, επέβαλε μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα μέχρι και 32%, διέλυσε την αγορά εργασίας της, κατεδάφισε το κοινωνικό της κράτος, αφαίμαξε φορολογικά τους μισθωτούς και τη μεσαία τάξη, έφτασε το 1,5 εκατ. ανέργους σε 6 εκατομμύρια ενεργού πληθυσμού».

Σχετικά με το «ποια είναι η διέξοδος από την κρίση» ο Αλ. Τσίπρας εξηγεί ότι η επίλυση της ελληνικής κρίσης είναι καθοριστικής σημασίας για όλη την Ευρώπη: «Το κεντρικό πρόβλημα» απαντά «είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια όλα τα βάρη έπεσαν στους φτωχούς και στη μεσαία τάξη. Αυτό που θα περιμέναμε από την πλευρά των εταίρων μας θα ήταν να εκμεταλλευτούν ότι στην Ελλάδα υπάρχει επιτέλους μια κυβέρνηση έτοιμη να συγκρουστεί με την οικονομική ολιγαρχία και να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο, την μαύρη εργασία. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις αυτές. Μόνον έτσι μπορεί να επανανομιμοποιηθεί η Ευρώπη στα μάτια των ευρωπαίων πολιτών αλλά και των Ελλήνων. Είναι η μεγάλη πρόκληση της Ευρώπης και της Ελλάδας».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, αν θα προχωρήσει σε εκλογές, ο Πρωθυπουργός απάντησε: Δεν προβλέπω, ούτε θέλω εκλογές. Ο κόσμος μας έδωσε μια εκλογική εντολή πριν από λίγους μήνες και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχουμε περάσει ακόμα περισσότερο στον κόσμο. Δεν θα απογοητεύσουμε τον ελληνικό λαό».