Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος  

Ένα παιχνίδι για γερά νεύρα που όμοιό του δεν έχει παιχτεί ποτέ τα τελευταία πέντε χρόνια, από την ώρα που η χώρα έμπαινε χειροπόδαρα δεμένη στο λαβύρινθο του μνημονίου είναι σε πλήρη εξέλιξη. Η κάθε κίνηση, δήλωση, παρέμβαση, ακόμα και λεπτομέρεια έχει τη δική της ιδιαίτερη σημασία για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση της χώρας με τους δανειστές, οι οποίοι έχουν και αυτοί τα έντονα εσωτερικά τους ζητήματα. 

Η Αθήνα δείχνει ειλικρινή διάθεση για την επίτευξη συμφωνίας, πάνω στη στρατηγική που έχει χαράξει εξ αρχής ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αν και οι δυσκολίες είναι πολλαπλάσιες, αφού η γερμανική πλευρά δια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξακολουθεί να ρίχνει λάδι στη φωτιά! 

Η δήλωση του Σόιμπλε «χωρίς μεταρρυθμίσεις, ας βγει η Ελλάδα από το ευρώ», αλλά και η πρόσφατη ενόχληση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που εμμένει ότι «εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει εναλλακτικές προτάσεις» δεν θα συναντηθεί μαζί του, αποτελούν δυο κομβικά σημεία της διαπραγμάτευσης. 

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που διαπιστώνει ότι το παιχνίδι έχει αγριέψει για τα καλά σε όλα τα επίπεδα και οι πιέσεις που δέχεται είναι αφόρητες, επιχειρεί την ύστατη στιγμή να προβεί στις αναγκαίες τροποποιήσεις της προτάσεώς της, ώστε να καταφέρει την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας. 

Υπό την παραδοχή ότι η Αθήνα έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσεις και απέχοντας αρκετά από τις προεκλογικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται για τον πιο επώδυνο συμβιβασμό που αποτελεί, για τον ίδιο, την αναγκαία επιλογή στην παρούσα φάση για να παραμείνει η χώρα στην ζώνη του ευρώ. 

Η γραμμή Αθήνας και θεσμών είναι ανοικτή για σύγκλιση και τα τηλέφωνα έχουν πάρει κυριολεκτικά φωτιά, ενώ οι δυο στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (συντονιστής της ομάδας διαπραγμάτευσης) και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς πήγαν στις Βρυξέλλες για επαφές, όπως με τον Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί

Ο Αλ. Τσίπρας πέρα από τις συχνές επικοινωνίες με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, προσπαθεί να βρει περαιτέρω συμμάχους. Ένας από αυτούς είναι ο Αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάινμαν που στηρίζει την ελληνική προσπάθεια και μάλιστα αναμένεται να επισκεφθεί και την Αθήνα σε μια συμβολική ενέργεια στις 16 Ιουνίου. 

Παρά τις προσπάθειες ο φόβος του ατυχήματος και της απομόνωσης παραμονεύει, αν και η Αθήνα εμμένει ότι η συμφωνία είναι κοντά, σε αντίθεση με το κλίμα που διαμορφώνουν και ξένα ΜΜΕ, ότι ο χρόνος τελειώνει. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου κλείνουν τα αυτιά στις διάφορες σειρήνες και οδηγό αποτελεί και μια φράση του αντιπροέδρου του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, ότι «το κόστος για τους δανειστές εάν δεν υπάρξει συμφωνία, είναι περίπου 1 τρις. ευρώ». 

Και πάνω σε αυτή την εκτίμηση στηρίζουν την αισιοδοξία τους για τη μικρή συμφωνία τουλάχιστον έως το Σεπτέμβριο, οπότε και θα ξεκινήσει η μεγάλη συζήτηση για το χρέος. Η μόνη λέξη που ακούγεται στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι «ψυχραιμία».