Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Την εκτίμηση ότι τα παιδιά- δικαιούχοι ιθαγένειας που θα προκύψουν μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή δεν θα ξεπεράσουν τους 100.000 εξέφρασε η αρμόδια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Όπως είπε κατά την τοποθέτησή της στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο, ο αριθμός αυτός προκύπτει από τις σχετικές αναλύσεις που έχει κάνει το υπουργείο, τα στοιχεία για την ηλικία των παιδιών που ζουν στην Ελλάδα, καθώς και τις εκκρεμούσες αιτήσεις.

Μάλιστα η κυρία  Χριστοδουλοπούλου μίλησε για τις προϋποθέσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο προκειμένου να μπορεί να πάρει κάποιος την ελληνική ιθαγένεια. Σύμφωνα με την υπουργό οι προϋποθέσεις αυτές είναι:

  • Η νόμιμη  5ετή παραμονή από έναν τουλάχιστον γονέα στη χώρα μας.
  • Τα παιδιά έχουν γεννηθεί μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο και την ίδια στιγμή ο ένας τουλάχιστον γονέας να παραμένει στη χώρα
  • Κατά την αίτηση κτήσης της ιθαγένειας τα παιδιά να είναι εγγεγραμμένα στην πρώτη δημοτικού και να συνεχίζουν τη φοίτησή τους στο σχολείο τη στιγμή που θα καταθέσουν την αίτηση
  • Σε περίπτωση που ένα παιδί γεννηθεί χωρίς ο γονιός του να είναι πέντε χρόνια στη χώρα, το δικαίωμα κτήσης ιθαγένειας θεμελειώνεται μετά από 10 χρόνια.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι για τη κατάρτιση του νομοσχεδίου έχει γίνει μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ευρύτερη συνεννόηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες προκειμένου να μην βάλουν βέτο.