Βρίθει από δημοσιεύματα  για την Ελλάδα σήμερα ο Γερμανικός τύπος, με βασικούς πρωταγωνιστές τον πρωθυπουργό και την πρόταση που κατέθεσε σήμερα στους θεσμούς, αλλά και τον Γιάνη Βαρουφάκη, λόγω της χθεσινής του συνάντησης με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της βραδινής ομιλίας του στο Βερολίνο. 

'Οπως αναφέρει η Die Welt, ο Γιάνης Βαρουφάκης ελπίζει σε ένα «σχέδιο Μέρκελ»-κατά το πάλαι ποτέ «σχέδιο Μάρσαλ», ενώ επισημαίνει ότι ο «έλληνας υπουργός Οικονομικών έγινε αποδεκτός στην Γερμανία σαν ποπ σταρ. Στο Βερολίνο παρουσίασε τις προβοκατόρικες ιδέες του και άφησε υπαινιγμούς για τα χρήματα των γερμανών φορολογούμενων». 

Σύμφωνα με την εφημερίδα:

Ο κόσμος κατέκλυσε τον χώρο που θα μιλούσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ τον περίμεναν δεκάδες οπαδοί με αφίσες και πανό έξω από το κτίριο. Ο υπουργός δεν... απογοήτευσε τους οπαδούς του και τους παρουσίασε... ένα ποτ πουρί με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του: Κλασικές -επικρίσεις για τις προηγούμενες πολιτικές διάσωσης-τις διαχρονικές -μια ομιλία-ελπίδα της Μέρκελ, κάτι το οποίο είχε ξαναπει και την πρόσφατη μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας - τις ιδέες του για μεταρρύθμιση. 

Σε άρθρο της με τίτλο «Παρακαλώ επιτρέψτε μας μεταρρυθμίσεις», η die Zeit αναφέρει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης προειδοποίησε για τις απαιτήσεις των Ελλήνων, ενώ αρνήθηκε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Ο ίδιος, από το βήμα της ομιλίας του, κάλεσε σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο υπουργός ζήτησε από την γερμανική κυβέρνηση «να μας επιτρέψει μεταρρυθμίσεις».

'Οπως τόνισε : «Οι προτάσεις των δανειστών για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις έχουν απορριφθεί. Μια δημοσιονομική εξυγίανση χωρίς ανάπτυξη δεν μπορεί να ευδοκιμήσει, ενώ οι μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού και του φορολογικού θα αποτύχουν αν ο πληθυσμός συνεχίζει να πιέζεται». 

Στο γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας υπέβαλε την πρόταση στους θεσμούς αναφέρεται το δημοσίευμα της Handelsblatt, το οποίο τονίζει ότι λίγο πριν την σύνοδο Κορυφής, πλησιάζει το τέλος του παιχνιδιού για την Ελλάδα. 

Η εφημερίδα αναφέρεται στην αντιπρόταση της ελληνικής πλευράς, η οποία εξετάζεται από τους θεσμούς, αλλά, όπως τονίζει, δεν έχουν γίνει γνωστά τα βασικά σημεία της. 

«Αρχή του τέλους για την Ελλάδα ένα Grexit» τονίζει σε άρθρο της η Bild, χρησιμοποιεί δηλαδή τον τίτλο της συνέντευξής του πρωθυπουργού στην ιταλική Corriere della Sera και αναφέρεται στην πρόταση που έκανε πριν από μερικές ώρες ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες. 

Η Αθήνα έκανε αντιπρόταση στις Βρυξέλλες, η οποία έχει τεθεί προς αξιολόγηση και αναθεώρηση, ενώ σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες, τονίζει η εφημερίδα, η πρόταση δεν έγινε τελικά δεκτή από τους πιστωτές

Για «τρομακτικό σενάριο για την ΕΕ που προφητεύει ο Αλέξης Τσίπρας» κάνει λόγο το Spiegel, το οποίο αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός πιέζει για συμφωνία, αναφερόμενος στις συνέπειες ενός Grexit. 

'Οπως τονίζει το δημοσίευμα: 

Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές έχουν έρθει κοντά σε απόσταση χιλιοστού. Τώρα ο Τσίπρας αυξάνει την πίεση με άλλους τρόπους: Σε σχέση με τις συνέπειες ενός Grexit. 'Οπως τονίζει το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές είναι τόσο κοντά μεταξύ τους όσο οι πρωτεύουσες Αθήνας και Βρυξελλών. Και οι δύο πλευρές επιμένουν στις θέσεις τους σε γενικές γραμμές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι προτάσεις δεν ήταν επαρκείς για την επίτευξη συμφωνίας. «Αυτό που έχετε υποβάλει δεν είναι αρκετό για να προχωρήσει η διαδικασία» αναφέρει το δημοσίευμα.