Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Με προφανή στόχο να συσπειρώσει την βάση της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς συνεχίζει τις περιοδείες του στην Ελλάδα , παρά το γεγονός ότι η σκέψη του είναι στην Αθήνα και την πορεία της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εταίρους. 

Όλο το επόμενο χρονικό διάστημα ο πρόεδρος της ΝΔ ,έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, κινείται πολιτικά σε δύο επίπεδα. 

Αφενός την επίθεση που εξαπολύσει προσωπικά ο ίδιος αλλά και η ΝΔ στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα , αφετέρου την προσπάθεια που κάνει να συσπειρώσει την βάση της ΝΔ ενόψει της δύσκολης για τον ίδιο εθνικής συνδιάσκεψης που ακολουθεί και που κατά πολλούς θα δρομολογήσει εξελίξεις στον χώρο της κεντροδεξιάς. 

Ο κ. Σαμαράς έχει στα χέρια του την ανάλυση και την λεπτομερή κοστολόγηση τόσο της ελληνικής πρότασης όσο και της πρότασης των θεσμών που έχει κάνει το οικονομικό επιτελείο του κόμματος και δεν χάνει καμία ευκαιρία να συγκρίνει αυτά τα κείμενα με το e-mail Χαρδούβελη που σύμφωνα με τη ΝΔ αποτελούσε καλύτερη συμφωνία για την χώρα.

Στο στρατόπεδο του προέδρου της ΝΔ εκτιμούν ότι αυτή η «σύγκριση» των συμφωνιών δικαιώνει απόλυτα την προηγούμενη κυβέρνηση και προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά. Επιπλέον βέλη στην φαρέτρα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η καθυστέρηση που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση , η ασάφεια και η έλλειψη κοστολογημένης πρότασης προς τους εταίρους. Μάλιστα στο τελευταίο επιχείρημα ο πρόεδρος της ΝΔ προσθέτει ακόμη ένα –οι προτάσεις που περιγράφονται στις 47 σελίδες της ελληνικής πλευράς είναι ανακριβείς αφού η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει ποσά μέσω φόρων και μέτρων που έχουν χαμηλή εισπραξιμότητα και ελάχιστες πιθανότητες εφαρμογής ,όπως πχ η προκαταβολή φόρου από τις επιχειρήσεις. Η επίθεση στην κυβέρνηση ολοκληρώνεται με τις αναφορές για εκλογές που ακούγονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο , εκλογές που «ξορκίζει» σε κάθε του ομιλία ο πρόεδρος της ΝΔ αφού εκτιμά ότι θα παγώσουν την διαπραγμάτευση και θα αποτελούν το τελειωτικό χτύπημα στην ελληνική οικονομία. 

Την ίδια ώρα ο Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί να «ξαναχτίσει» τις σχέσεις του με τη βάση της ΝΔ που έχει απογοητευτεί από την πορεία του κόμματος από τις εκλογές μέχρι σήμερα. Ο κ Σαμαράς έχει γίνει δέκτης παραπόνων για ασαφή αντιπολιτευτική στάση αλλά και για εμμονικές συμπεριφορές στελεχών στην μνημονιακή κατεύθυνση Η αλήθεια είναι ότι η εξίσωση για τον πρόεδρο της ΝΔ δεν είναι εύκολη αφού στο εσωτερικό του κόμματος ακούγονται διαφορετικές φωνές τόσο για την στάση της ΝΔ στην ψηφοφορία για την συμφωνία, όσο και το ποιος θα αποφασίσει την στάση αυτή .Παρά το γεγονός ότι η ηγεσία της Συγγρού έχει ξεκαθαρίσει ότι η απόφαση βαραίνει στο τέλος τον Αντώνη Σαμαρά, υπάρχουν αρκετοί βουλευτές που διαφωνούν. Οι διαφωνίες αυτές έχουν μεταφερθεί και στην βάση και ο κ. Σαμαράς έχει ακούσει από στελέχη των τοπικών κοινωνιών να μην αποφασίσει μόνος του αλλά να σεβαστεί την απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Οι περιοδείες Σαμαρά θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ θα πυκνώσει και τις συνεντεύξεις του σε κανάλια και εφημερίδες όσο πλησιάζουν οι κρίσιμες ημέρες στην βουλή, αλλά και για την συνδιάσκεψη του κόμματος.