Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Αν δεν υπήρχε η αβεβαιότητα λόγω της απειρίας και των, κατά του γαλάζιους, ιδεοληψιών του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται στη Νέα Δημοκρατία να έπεφταν και στοιχήματα σχετικά με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης Τσίπρα και της τρόικας.

Η ηγετική ομάδα εκτιμά ως πιθανότερο σενάριο αυτό του αδιεξόδου και της ρήξης με τους εταίρους, με κάποια από τα στελέχη της μάλιστα να υπαινίσσονται ότι μία τέτοια εξέλιξη δεν θα οφείλεται σε λάθη ή παραλείψεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά σε σχέδιο που τέθηκε σε εφαρμογή ήδη από την επομένη της κυβερνητικής αλλαγής. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, ο κ. Τσίπρας θα οδηγήσει, πιθανότατα, τη χώρα σε κάλπες ή σε συγκρότηση μίας νέας κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις, εκτιμώντας ότι η προγραμματισμένη για αύριο νέα συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Καγκελάριο της Γερμανίας και τον Πρόεδρο της Γαλλίας θα είναι καθοριστική.

Στον αντίποδα, στελέχη της φιλελεύθερης και της καραμανλικής πτέρυγας μοιάζουν να θεωρούν ως την ισχυρότερη εκδοχή αυτή της υπογραφής μίας νέας συμφωνίας τόσο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης όσο και για την παροχή νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι η επιλογή του κ. Πρ. Παυλόπουλου να επαναλάβει, χθες από το Υπ. Εξωτερικών, τη θέση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη οδήγησε πολλούς να επιβεβαιώσουν τη δυσκολία της διαπραγμάτευσης, να εν λόγω στελέχη θεωρούν ότι μία συμφωνία συνιστά μονόδρομο για τους ευρωπαίους και, τελικά, για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται στελέχη όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκος Δένδιας, Κωστής Χατζηδάκης (σ.σ. που χθες εκτίμησε ότι συμφωνία θα υπάρξει ακόμη κι αν, αμέσως μετά, ο Αλ. Τσίπρας οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές) κ.α.. Αρκετοί εξ αυτών μάλιστα θεωρούν ότι το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας επικέντρωσε τις αναφορές του στο ΦΠΑ στη ΔΕΗ και στο ΕΚΑΣ δείχνει ότι, όπως στην περίπτωση του Χότζα, εάν αυτά εξαλειφθούν τότε η συμφωνία θα έρθει πιο κοντά.

Τα ίδια στελέχη, παρά την κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση Τσίπρα, εμφανίζονται με πιο μετριοπαθή προσέγγιση έναντι μίας συμφωνίας με τους εταίρους. Ο κ. Νικ. Δένδιας, χθες, επανέλαβε ότι επείγει μεν η υπογραφή συμφωνίας, ωστόσο σημείωσε ότι αυτή θα πρέπει να στηριχθεί επί της αρχής από τη ΝΔ (σ.σ. ακόμη κι αν καταψηφιστούν άρθρα ή εφαρμοστικοί νόμοι) καθώς, όπως είπε, «σημασία έχει να σωθεί ο τόπος κι όχι να ταπεινώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ... Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε σε κάθε εθνική προσπάθεια». Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Δένδιας εμφανίστηκε ως εκφραστής αρκετών ακόμη στελεχών της ΝΔ που φέρονται να έχουν ανάλογη προσέγγιση για τα πράγματα, επαναφέροντας το ζήτημα του μετώπου έναντι στην ηγεσία.

Εντελώς διαφορετική είναι η ανάγνωση του κ. Σαμαρά και των στελεχών της Συγγρού ειδικά μετά τη δημοσιοποίηση των προτάσεων Τσίπρα προς θεσμούς και Γιούνκερ προς Αθήνα. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά κάνουν λόγο για βατερλώ όσων επέδειξαν σπουδή υπέρ της συμφωνία, εξηγώντας ότι εάν είχαν εισακουστεί τώτα η Ν.Δ. θα ήταν στο καναβάτσο, με τον Αλ. Τσίπρα να την κατηγορεί για πλήρη ευθυγράμμιση με τους πιστωτές. Αντιθέτως, με την απόσταση που τήρησε, ο κ. Σαμαράς όχι μόνον επέδειξε αξιοπιστία και καλύτερη αναλυτική ικανότητα αλλά, επιπλέον, επανατοποθετήθηκε ως αξιόπιστη εναλλακτική – και σύντομα μόνη – επιλογή στο πολιτικό σκηνικό, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.