Αυξημένους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα περιλαμβάνεται στην επικαιροποιημένη πρόταση που έστειλε η Ελλάδα στους διεθνείς πιστωτές της, αναφέρει σήμερα η Wall Street Journal σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα στήριξης της χώρας.

Επικαλούμενη τρεις ευρωπαίους αξιωματούχους, που δεν κατονομάζονται, η εφημερίδα επισημαίνει ότι μία από τις ελληνικές προτάσεις επικεντρώνεται στους δημοσιονομικούς στόχους και περιγράφει μέτρα για την άντληση εσόδων.

Προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 0,75% του ΑΕΠ το 2015, 1,75% το 2016 και 2,5% το 2017, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές.

Η πρόταση προβλέπει επίσης υψηλότερα έσοδα από τον φόρο προστιθέμενης αξίας απ' ό,τι είχε αρχικά προτείνει η Ελλάδα, είπαν οι αξιωματούχοι, υπολογίζοντας έσοδα από το φόρο της τάξεως του 1,36 δισ. ευρώ το 2016. Ωστόσο, οι πιστωτές της χώρας μέχρι στιγμής ζητούν αλλαγές στο ΦΠΑ που θα οδηγήσουν σε έσοδα 1,8 δισ. ευρώ ή περίπου το 1% του ΑΕΠ, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Οι αξιωματούχοι εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για το εάν η νέα πρόταση της Αθήνας θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για μία συμφωνία.

«Από μία τεχνική οπτική είναι ακόμα δύσκολο» να επιτευχθεί συμφωνία τόνισε ένας από τους αξιωματούχους, προσθέτοντας ότι η πρόταση παρουσιάζει έλλειψη λεπτομερειών σε άλλους τομείς, όπου οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν όπως τα εργασιακά.