current views are: 3

9 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση16:29

Η νέα πρόταση για τον ΦΠΑ – Αναμένεται απάντηση της Κομισιόν

Κρίσιμες είναι η ώρες για τη διαπραγμάτευση Αθήνας-δανειστών, λίγες ώρες μετά τη νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και την αυριανή συνάντηση (;) του πρωθυπουργού με τη γερμανίδα καγκελάριο και τον γάλλο πρόεδρο.

Δημοσίευση 16:29’
αρθρο-newpost

Κρίσιμες είναι η ώρες για τη διαπραγμάτευση Αθήνας-δανειστών, λίγες ώρες μετά τη νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και την αυριανή συνάντηση (;) του πρωθυπουργού με τη γερμανίδα καγκελάριο και τον γάλλο πρόεδρο.

Κρίσιμες είναι η ώρες για τη διαπραγμάτευση Αθήνας-δανειστών, λίγες ώρες μετά τη νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και την αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τη γερμανίδα καγκελάριο και τον γάλλο πρόεδρο.

Η νέα κυβερνητική πρόταση προβλέπει αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 12% από 11% της αρχικής. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% φέτος από (0,6% της αρχικής) και 1,75% για το 2016.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές η κυβέρνηση ζητά επίσης σαφή δέσμευση από τους δανειστές για το χρόνο και τον τρόπο διευθέτησης του χρέους. Την ίδια ώρα, η Κομισιόν μελετά προσεκτικά την ελληνική πρόταση και αναμένεται να υποβάλει έγγραφη απάντηση στην ελληνική κυβέρνηση. 

Τι περιλαμβάνει η νέα πρόταση της Αθήνας

Έτσι, με βάση τα νέα δεδομένα η πρόταση της ελληνικής πλευρά για τις αλλαγές στο ΦΠΑ διαμορφώνεται ως εξής:

  • 6,5% για τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου
  • 12% για εφημερίδες, περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια
  • 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά.

Αδιευκρίνιστο είναι ακόμη το τι θα γίνει με το μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά. Ως γνωστόν υπήρχαν σκέψεις στην κυβέρνηση να μην καταργηθεί αλλά πρέπει να βρεθεί άλλο μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη διατήρησή του.

Μεγάλο αγκάθι παραμένει, ωστόσο, το δημοσιονομικό κενό, καθώς υπάρχει απόσταση στην εκτίμηση των θεσμών που ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, οι δανειστές δεν αποδέχονται έσοδα 100 εκατ. ευρώ που θα προκύψουν από τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Σημείωναν, μάλιστα, ότι αν  κάνουν πίσω οι θεσμοί σε αυτυό το ζήτημα, θα βγει από το τραπέζι η κατάργηση του ΕΚΑΣ και το μαχάιρι σε όλες τις πρόωρες συντάξεις

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, το σχέδιο της Αθήνας είναι να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, όχι με νέο δάνειο, αλλά με εναλλακτικούς τρόπους, όπως τη χρήση κεφαλαίων από τον ESM.

 

 


σχετικα αρθρα