Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ αύριο στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόοδου ΕΕ- CELAC, την ώρα την ώρα που το θρίλερ της διαπραγμάτευσης συνεχίζεται μέχρι το παρά πέντε του κρίσιμου ραντεβού.

Την είδηση της συνάντησης επιβεβαίωσε γερμανός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg αλλά και του ιταλικού ANSA.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας θα έχει σειρά συναντήσεων τόσο με την κυρία Μέρκελ και τον κ. Ολάντ όσο και με τους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα:

-Με την Καγκελάριο της Γερμανίας κα Angela Merkel  και τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. François Hollande, 

-Την Πρόεδρο της Χιλής κα Michelle Bachelet, 

-Την Πρόεδρο της Βραζιλίας Dilma Rousseff, 

-Τον Πρόεδρο της Βολιβίας, Evo Morales, 

-Τον Πρόεδρο του Ισημερινού Rafael Correa, 

-Τον Αντιπρόεδρο της Κούβας, Miguel Diaz – Canel και 

-Τον Υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής, Hector Timerman.  

Θρίλερ με τη διαπραγμάτευση - Νέα πρόταση για ΦΠΑ

Πριν από τις κομβικές συναντήσεις, η Αθήνα περιμένει έγγραφη απάντηση από την Κομισιόν για τη νέα πρόταση που κατέθεσε. Η νέα κυβερνητική πρόταση προβλέπει αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 12% από 11% της αρχικής. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% φέτος από (0,6% της αρχικής) και 1,75% για το 2016.

Έτσι, με βάση τα νέα δεδομένα η πρόταση της ελληνικής πλευρά για τις αλλαγές στο ΦΠΑ διαμορφώνεται ως εξής:

-6,5% για τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου
-12% για εφημερίδες, περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια
-23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά.

Αδιευκρίνιστο είναι ακόμη το τι θα γίνει με το μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά. Ως γνωστόν υπήρχαν σκέψεις στην κυβέρνηση να μην καταργηθεί αλλά πρέπει να βρεθεί άλλο μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη διατήρησή του.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές η κυβέρνηση ζητά επίσης σαφή δέσμευση από τους δανειστές για το χρόνο και τον τρόπο διευθέτησης του χρέους.

Μεγάλο αγκάθι παραμένει, ωστόσο, το δημοσιονομικό κενό, καθώς υπάρχει απόσταση στην εκτίμηση των θεσμών που ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, οι δανειστές δεν αποδέχονται έσοδα 100 εκατ. ευρώ που θα προκύψουν από τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Σημείωναν, μάλιστα, ότι αν  κάνουν πίσω οι θεσμοί σε αυτυό το ζήτημα, θα βγει από το τραπέζι η κατάργηση του ΕΚΑΣ και το «μαχαίρι» σε όλες τις πρόωρες συντάξεις. 

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, το σχέδιο της Αθήνας είναι να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, όχι με νέο δάνειο, αλλά με εναλλακτικούς τρόπους, όπως τη χρήση κεφαλαίων από τον ESM.