«Μαύρα σύννεφα» πάνω από το ενδεχόμενο συμφωνίας Αθήνας-δανειστών βλέπουν οι Financial Times, με αφορμή τη νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης στους θεσμούς.

«Η Ελλάδα υπέβαλε ακόμα ένα έγγραφο της τελευταίας στιγμής με προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στους πιστωτές της, αλλά εκείνοι ακόμα μία φορά το απέρριψαν ως ελλιπές», μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής των FT, Πίτερ Σπίγκελ, σημειώνοντας πως το «πήγαινε-έλα» προτάσεων μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών έχει καθιερωθεί να ονομάζεται «εγγραφολογία» στους κύκλους της Κομισιόν. 

Οι τελευταίες εξελίξεις πάντως, διαφέρουν ως προς αυτό το σημείο: Η διάθεση αισιοδοξίας που φαινόταν πως περιέβαλε τις συνομιλίες για την Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες, φαίνεται πλέον πως δίνει ραγδαία τη θέση της σε φόβο και καχυποψία, τονίζει. Αξιωματούχοι που μετέχουν στους θεσμούς, «τώρα ανησυχούν πως η ακροαριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας υπολογίζει με λανθασμένο τρόπο και επικίνδυνα την κατάσταση» προσθέτει, «Η Αθήνα, πιστεύουν, επιμηκύνει σκοπίμως της διαπραγματεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή, θεωρώντας ότι οι πιστωτές της τελικά θα υποχωρήσουν και θα συμφωνήσουν σε μια γενναία ελάφρυνση του χρέους και σε νέο πακέτο διάσωσης χωρίς μέτρα», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Ανώτατος αξιωματούχος δηλώνει στους FT για την Ελλάδα «δεν θέλουν συμφωνία μαζί μας, θέλουν απλώς ελάφρυνση του χρέους. Δεν νομίζω ότι θα μετακινηθούν. Νομίζω ότι περιμένουν από εμάς να υποχωρήσουμε, και δεν θα το κάνουμε». Ο ίδιος συνεχίζει: 

Δεν καταλαβαίνουν ότι δεν είμαστε στο 2012, όταν οι Ευρωπαίοι απλώς ήθελαν να ρίξουν λεφτά στο πρόγραμμα. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διάθεση της Κομισιόν που έχει πλήρως αλλάξει πλέον απέναντι στην Ελλάδα. Αξιωματούχοι με γνώση της συνάντησης των 29 επιτρόπων στο Στρασβούργο ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είπε ότι η Αθήνα «έχασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». «Δεν κατάφεραν να δουν ότι ο καλύτερος φίλος των μικρών και μεσαίων κρατών-μελών είναι η Κομισιόν» ανέφερε αξιωματούχος, εξιστορώντας τα σχόλια του κ. Γιουνκέρ στους επιτρόπους.