«Αν η Ευρωζώνη νομίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να εκβιαστεί, κάνει λάθος» διαμηνύει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας, με άρθρο του στον Guardian, θεωρώντας ως αυτοκτονία του ΣΥΡΙΖΑ την αποδοχή της πρότασης των δανειστών.

Oι προτάσεις που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν έναν επώδυνο συμβιβασμό, σε σχέση με τις προεκλογικές τις εξαγγελίες τονίζει, μεταξύ άλλων ο βουλευτής. «Αποδέχθηκε σφιχτούς οικονομικούς στόχους και για να τους επιτύχει προτείνει αύξηση του ΦΠΑ, αλλά και ένα φόρο στους πλουσίους επιτυγχάνοντας μια αναδιανομή. Μετρίασε τις πολιτικές της στις ιδιωτικοποιήσεις και τις συντάξεις. Ως αντάλλαγμα ζητά για μια άμεση ένεση ρευστότητας και μια σοβαρή δέσμευση για μείωση του ελληνικού χρέους και την προώθηση μακροπρόθεσμων επενδύσεων. Δεν υπάρχει τίποτα το επαναστατικό, ούτε καν το ριζοσπαστικό σε αυτά τα αιτήματα» αναφέρει.

Ο Κ. Λαπαβίτσας υπογράμμισε ότι η απάντηση των δανειστών -εάν κρίνει κανείς από το «επίσημο» έγγραφο που διέρρευσε «ήταν ανελέητη». Ζητούν οικονομικούς στόχους λίγο πάνω από εκείνους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για προκειμένου αυτοί να επιτευχθούν, ζητούν μια σημαντική αύξηση του ΦΠΑ, με αύξηση 10% στο ηλεκτρικό, που θα πλήξει τους πιο φτωχούς. Ζητούν επίσης την κατάργηση των επιδομάτων και φορολογικών ελαφρύνσεων (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τους αγρότες και τους χαμηλοσυνταξιούχους) και περικοπές συντάξεων. Τέλος, ζητούν να μπει ένα τέλος στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, να μην γίνει αύξηση του κατώτατου μισθού και ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό που προσφέρεται στην Ελλάδα είναι μια προσωρινή ανακούφιση με πολύ σκληρούς όρους. Θα πρέπει να επιστρέψει στο διαπραγματευτικό τραπέζι για να ασχοληθεί με μακροπρόθεσμα ζητήματα, μεταξύ αυτών και νέα δάνεια με ύψος ίσως και 40-50 δισ.» προσθέτει.

Ο κ. Λαπαβίτσας χαρακτηρίζει ως ανεφάρμοστες τις προτάσεις των πιστωτών, υποστηρίζοντας ότι αναπαράγουν την αποτυχημένη λιτότητα των προηγούμενων χρόνων, καλούν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα που πλήττουν εκ νέου τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού, ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

«Είναι εμφανές ότι οι δανειστές δεν έχουν καμία πρόθεση να προσφέρουν στον ΣΥΡΙΖΑ μια συμφωνία που θα του επιτρέψει να υποστηρίξει έστω και ένα ίχνος νίκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κίνδυνο για το ευρωπαϊκό status quo και πρέπει να γκρεμιστεί. Για τους δανειστές, δεν υπάρχει άλλη λύση παρά η συμμόρφωση με τα αυστηρές πολιτικές λιτότητας που έχουν εδραιωθεί στην ευρωζώνη» επισημαίνει.

Και τονίζει:

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεχθεί μία τέτοια συμφωνία τότε υπογράφει όχι μόνο τη δική του αυτοκτονία αλλά και την αυτοκτονία της χώρας. Το ελληνικό χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί, θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα βιώσιμο επενδυτικό πρόγραμμα και μία βαθιά μεταρρύθμιση της οικονομίας, του κράτους και της κοινωνίας. Έχει καταστεί σαφές ότι αυτά δεν μπορούν να επιτευχθούν εντός της Ευρωζώνης.

Στο άρθρο του στη βρετανικής εφημερίδα καταλήγει, λέγοντας ότι «η μόνη πολιτική δύναμη που θα μπορούσε να βγάλει την Ελλάδα από το αδιέξοδο παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει τεράστια λαϊκή υποστήριξη. Αν οι δανειστές αποδειχθούν αδιάλλακτοι, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει όλες τις εναλλακτικές. Εκείνοι που νομίζουν ότι η χώρα θα υποκύψει στον εκβιασμό επειδή δεν ξέρει πως να διαχειριστεί κάνουν λάθος. Η Ελλάδα μπορεί και θα επιβιώσει».