<img src="https://certify.alexametrics.com/atrk.gif?account=bmSkk1acFHS1cvhttps://certify.alexametrics.com/atrk.gif?account=bmSkk1acFHS1cv" style="display:none" height="1" width="1" alt="" />

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαφαζάνης: Υπό έλεγχο η φωτιά στον Ασπρόπυργο - Συνελήφθη εκπρόσωπος της επιχείρησης

Δημοσίευση 9 Ιουνίου 2015, 23:07 / Ανανεώθηκε 9 Ιουνίου 2015, 23:43
Λαφαζάνης: Υπό έλεγχο η φωτιά στον Ασπρόπυργο - Συνελήφθη εκπρόσωπος της επιχείρησης
Facebook Twitter Whatsapp

Σε πορεία κατάσβεσης βρίσκεται η πυρκαγιά στο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου, ανακοίνωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, γνωστοποιώντας ότι η Αστυνομία Περιβάλλοντος μαζί με τους αρμόδιους Επιθεωρητές έχει προβεί και σε μία σύλληψη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε πορεία κατάσβεσης βρίσκεται η πυρκαγιά στο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου, ανακοίνωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, γνωστοποιώντας ότι η Αστυνομία Περιβάλλοντος μαζί με τους αρμόδιους Επιθεωρητές έχει προβεί και σε μία σύλληψη.

Ο συλληφθείς, εκπρόσωπος της εταιρείας που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, σύμφωνα με τον ΥΠΑΠΕΝ, έχει προσαχθεί ήδη στη ΓΑΔΑ.

Ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο για την εκτίμηση της κατάστασης, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού, Γιάννη Τσιρώνη και εκπροσώπων των εμπλεκομένων υπουργείων και φορέων, ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε πως «είμαστε στην τελική ευθεία για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και πρέπει όλες οι δυνάμεις να κινητοποιηθούν αυτή την ώρα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
 
Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ξεκίνησε «έρευνες σε βάθος και προς πάσα κατεύθυνση για να διερευνηθούν οι αιτίες της. Οι φωτιές δεν ανάβουν μόνες τους, οι φωτιές ανάβουν είτε από αμέλεια, είτε από εγκληματική δραστηριότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «πολύ σύντομα θα έχουμε συμπεράσματα».

«Θα εντοπιστούν οι υπεύθυνοι, να είστε βέβαιοι. Και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. Διότι, πρέπει να δοθεί ένα μεγάλο και ισχυρότατο μήνυμα, ιδιαίτερα σε μια περιοχή η οποία έχει πολλά εργοστάσια και στα οποία πρέπει να υπάρξει φροντίδα να μην έχουμε τέτοιες καταστάσεις» είπε ο υπουργός. Επιπλέον, «οι προσπάθειες να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης συνεχίζονται και νομίζω ότι θα έχουμε αποτελέσματα. Η έρευνα είναι συνεχής και διεισδυτική. Οι ιδιοκτήτες δεν παρουσιάστηκαν και αναζητούνται (...) Δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι υπεύθυνοι της πυρκαγιάς να μην αποκαλυφθούν και να μην έχουν τις ανάλογες συνέπειες» διαβεβαίωσε. Όπως σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης, «το εργοστάσιο αυτό έχει καεί τρεις φορές τα τελευταία τρία χρόνια. Δεν είναι η πρώτη φορά που καίγεται. Και όπως με έχουν πληροφορήσει, κατά σύμπτωση μετά από κάθε μεγάλη πυρκαγιά μεγαλώνουν και τα στρέμματα του εργοστασίου. Δεν θέλω με αυτό να συνάγετε κάποιο συμπέρασμα. Το αναφέρω ως πραγματικό γεγονός» ανέφερε.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΠΕΝ, η επέμβαση του Πυροσβεστικού Σώματος από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς, και ο σχεδιασμός αντιμετώπισης του περιστατικού με τη συνδρομή της Περιφέρειας κα του Δήμου Ασπροπύργου, περιόρισε την επέκταση της πυρκαγιάς σε όμορες επιχειρήσεις. Ο κ. Λαφαζάνης συνεχάρη την Πυροσβεστική, τους γύρω δήμους και την Περιφέρεια Αττικής και επεσήμανε πως δεν υπήρξε καμία ολιγωρία. Τις επόμενες μέρες, εκτιμάται πως τα προϊόντα καύσης (καπνός και αιωρούμενα σωματίδια) θα μειωθούν αισθητά, χωρίς να εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Μάλιστα, ζητήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση και υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος, με μηχανήματα έργου και υδροφόρες από τους δήμους της Αττικής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ταχύτερα και αποτελεσματικά η πλήρης κατάσβεση της πυρκαγιάς. «Έχουμε δυνατότητες για ακόμη περισσότερα μέσα προς διάθεση και εξειδικευμένο προσωπικό υπό την καθοδήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να έχουμε θετική έκβαση», ανέφερε ο υπουργός, εκτιμώντας πως το «μανιτάρι» του καπνού πάνω από το εργοστάσιο, είναι δυνατόν να φύγει αύριο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η γ.γ. ΥΠΑΠΕΝ Χριστίνα Μπαριτάκη, ο γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Απόστολος Αλεξόπουλος, ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, ο γ.γ. Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Τάσος Μαυρόπουλος, η Δ/ντρια Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας Βασιλική Καραούλη, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Βασίλειος Καπέλιος, ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Αθανάσιος Σερεντέλλας, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, ο δήμαρχος Ασπροσπύργου Νίκος Μελετίου, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του ΕΚΑΒ, των συναρμόδιων υπουργείων και της Περιφέρειας.