Η νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ θα πραγματοποιηθεί κανονικά, σήμερα Τετάρτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Λατινικής Αμερικής στις Βρυξέλλες, αν και πριν οριστικοποιηθεί, είχε προηγηθεί ένα μικρό πανδαιμόνιο με τα ξένα πρακτορεία να μεταδίδουν ότι η ελληνική πρόταση είχε απορριφθεί από την Κομισιόν.

Οι σχετικές πληροφορίες διαψεύστηκαν από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, ενώ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε ότι μια συμφωνία με την Ελλάδα είναι πιθανό να επέλθει τις προσεχείς ημέρες

Τη στιγμή που η διαπραγμάτευση κορυφωνόταν, 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό να κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και του κατώτατου μισθού καθώς και για τη μη εφαρμογή των υπαρχόντων μνημονιακών διατάξεων, που προβλέπουν νέες μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων. Τυχαίο, δεν το λες. Ειδικά όταν μεταξύ των 22, βρίσκονται αρκετά στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, όπως ο Στ. Λεουτσάκος, ο Θ. Πετράκος, η Δέσποινα Χαραλαμπίδου και η Ελένη Ψαρρέα.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας, στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμιζε ότι «η κυβέρνηση δεν εξετάζει σενάρια εκλογών», εκτιμώντας ότι «τώρα βρισκόμαστε στο πιο ουσιαστικό και κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων και το κόμμα πρέπει να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο στήριξης της κυβερνητικής προσπάθειας». 

Παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει σενάρια εκλογών, στους κυβερνητικούς κύκλους είναι γνωστό ότι δέχεται εισηγήσεις για το αντίθετο. Ότι υπάρχουν συνεργάτες του οι οποίοι πιστεύουν πως οι εκλογές, αν επιλεγούν άμεσα ως κίνηση αιφνιδιασμού, θα διευκολύνουν τόσο τον ίδιο όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ.  

Οι θιασώτες της προσφυγής στις κάλπες, δεν συνδέουν τις εκλογές με την έκβαση της διαπραγμάτευσης. Τις συνδέουν ωστόσο με κινήσεις αμφισβήτησης των κυβερνητικών χειρισμών- σαν τέτοια μπορεί να χαρακτηριστεί και η επιστολή των 22 βουλευτών που προαναφέραμε.  

Στην περίπτωση που η συμφωνία με τους δανειστές επιτευχθεί, όσοι την καταψηφίσουν στη Βουλή, δεν το συζητάμε, θέση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν. Τότε όμως ανοίγει διάπλατα και ο δρόμος για πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που δέχεται ο Πρωθυπουργός. 

Με τη λαϊκή ετυμηγορία- λένε- θεωρώντας δεδομένη την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, θα επιβεβαιωθεί η εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της κυβέρνησης και το κυβερνών κόμμα θα απαλλαγεί από (όλα) τα… βαρίδια. Οι πρόωρες θα γίνουν με λίστα και ο έχων νουν νοείτω…