Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Ένα ακόμη κρίσιμο κι ενδεχομένως καθοριστικό για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος, ραντεβού στις Βρυξέλλες, έχει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν κρύβει την αγωνία του για τα αποτελέσματα της σημερινής πιθανότατα τριμερούς με τους Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, κάτι που δεν έκρυψε κατά την παρέμβασή του στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ όπου απέφυγε να κάνει προβλέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας εξέφρασε και την δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως το κόμμα- αν όχι στο σύνολό του σε μεγάλο τμήμα του- δεν στηρίζει την κυβερνητική προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης μέσα από μία συμφωνία. 

Η ατμόσφαιρα στις Βρυξέλλες μετά την επιβεβαίωση πως οι κκ. Παππάς και Τσακαλώτος παρέδωσαν στα χέρια του κ. Μοσκοβισί στις 3 τα ξημερώματα Ελλάδος την νέα βελτιωμένη πρόταση της ελληνικής πλευράς, ήταν τουλάχιστον βαριά. 

Και διάφορες περίεργες διαρροές που έγιναν από αυθόρμητους Ευρωπαίους αξιωματούχους που έσπευσαν να καταδικάσουν και την νέα πρόταση της κυβέρνησης προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Επικρατείας ο οποίος με ανάρτηση στο Facebook έσπευσε να αδειάσει τους "διαρροείς" λέγοντας ότι η κυβέρνηση περιμένει γραπτά τις απαντήσεις των θεσμών καθώς με διαρροές δεν γίνεται διάλογος. Ομοίως και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς διευκρίνισε στα social media πως οι απόψεις της ΕΕ εκφράστηκαν επισήμως μόνο από τον ίδιο στην μεσημβρινή ενημέρωση. 

Πάντως, η αγωνία έχει χτυπήσει κόκκινο καθώς ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί όχι μία απλή συμφωνία, αλλά μία λύση που θα περιλαμβάνει και απόφαση για διευθέτηση του χρέους συγχρόνως με την επίλυση του χρηματοδοτικού για τους επόμενους μήνες. Πρακτικά το Μαξίμου επιθυμεί και αυτό θα πει ο Τσίπρας στους δύο ευρωπαίους ηγέτες να δοθεί λύση στο χρηματοδοτικό χωρίς η Αθήνα να πάρει νέο δάνειο αλλά με αναδιάρθρωση μέσω του ESM και ξεκλείδωμα της ρευστότητας μέσω των χρημάτων που η κυβέρνηση έχει να παίρνει από τις δόσεις που δεν έχουν καταβληθεί από το προηγούμενο πρόγραμμα 7,5 δις και των οφειλών από την διακράτηση ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ ύψους 1,9 δις.  Καλό θα ήταν βεβαίως να επιστραφούν και τα 1,2 δις που έφυγαν από το ΤΧΣ από "λάθος" όπως επίσης και τα 10,9 δις που επεστράφησαν στον Μηχανισμό και θα δοθούν σύμφωνα με τα σημερινά ισχύοντα μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. 

Το Μαξίμου επιβεβαίωσε χθες ότι η πρόταση της ελληνικής πλευράς για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι 0,75% για το 2015 και 1,75% για το 2016, ενώ κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν ότι "η κυβέρνηση κάλυψε την μισή απόσταση στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και περιμένει από τους θεσμούς να καλύψουν την άλλη μισή".