Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι «παίζει με τη φωτιά».

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ εκφράζει παράλληλα κατανόηση για τις πρόσφατες «αιχμές» του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ προς την Αθήνα.

«Ο Ζαν Κλoντ Γιούνκερ είχε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να 'χτίσει γέφυρεςʼ για την Ελλάδα, το είδατε αυτό τις προηγούμενες εβδομάδες» λέει ο γερμανός ευρωβουλευτής. «Ο Ζαν Κλoντ Γιουνκέρ δεν εστιάζει μόνο στη δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά και την κοινωνική διάσταση της πολιτικής και τον στηρίζω σε αυτό. Όμως πρέπει να υπάρχει και στην ελληνική πλευρά κάποιος που θα στηρίξει αυτήν την προσπάθεια. Κατανοώ την αντίδραση του Γιούνκερ στη σύνοδο του G7, γιατί θεωρώ ότι ήταν προκλητική η εμφάνιση του Τσίπρα στο ελληνικό Κοινοβούλιο».

Απαντώντας στην επισήμανση της Deutsche Welle ότι η Αθήνα κάνει λόγο για αναλυτική πρόταση 47 σελίδων προς τους «θεσμούς» ο Μάνφρεντ Βέμπερ επισημαίνει:

Κατ΄αρχάς χαιρόμαστε που η ελληνική πλευρά έχει υποβάλει προτάσεις, αλλά ακόμη δεν μπορώ να τις αξιολογήσω, πρέπει να τις εξετάσουμε. Είναι έκδηλη η προσπάθεια που όλοι κάνουμε για ένα πρόγραμμα βοήθειας, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχαμε λάβει προτάσεις από την Ελλάδα, παρότι μας τις είχαν υποσχεθεί πριν από εβδομάδες. Δυστυχώς, η ελληνική πλευρά αρνείται να συνεργαστεί για λόγους κομματικούς, επειδή προεκλογικά ο Τσίπρας είχε υποσχεθεί πράγματα, που δεν μπορεί να υλοποιήσει.