Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Βαρύ είναι το κλίμα στη Συγγρού καθώς τα μηνύματα για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας δεν είναι ενθαρρυντικά. 

Στο επιτελείο του κ. Αντώνη Σαμαρά κυριαρχεί έντονος προβληματισμός που πλέον υπερβαίνει την αρχική εκτίμηση περί... των καλών προθέσεων του κ. Αλ. Τσίπρα που όμως προσκρούουν στο αρτηριοσκληρωτικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και φτάνει μέχρι του σημείου, όπως λένε στελέχη μεταξύ των οποίων και οι Δημήτρης Σταμάτης και Ανδρέας Παπαμιμίκος, της υπόθεσης πως όλα όσα γίνονται δεν αποκλείεται να αποτελούν μέρος ενός σχεδίου με τελικό στόχο τη ρήξη.

«Εμείς δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του κ. Τσίπρα και δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο της διαπραγματευτικής βάσης του κ. Τσίπρα» είναι και η χθεσινή, χαρακτηριστική αναφορά του στενού συνομιλητή του κ. Σαμαρά, Δημ. Σταμάτη. 

Στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. μοιάζει – εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα – ως πιθανότερο σενάριο ένα ατύχημα, κάτι ωστόσο που για προφανείς πολιτικούς και εθνικούς λόγους δεν μπορεί να λεχθεί επισήμως. Ωστόσο, στις αναλύσεις τους, οι γαλάζιοι διατυπώνουν έντονες αμφιβολίες αφενός για την βούληση του Μαξίμου να καταλήξει σε μία συμφωνία, αφετέρου για την ικανότητά του να την υλοποιήσει. Κάτι που, με τη σειρά του, τροφοδοτεί σενάρια είτε για πρόωρες κάλπες, σε συνθήκες ακραίας πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά και κοινωνικής έντασης, είτε για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικού σκοπού με στόχο την διατήρηση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή τροχιά. 

Στη Συγγρού κάνουν λόγο για σταδιακή απομόνωση του κ. Τσίπρα, τον οποίον πλέον βάλλουν επί προσωπικού, και εκτιμούν ότι έχει αναλωθεί σε σημαντικό βαθμό όχι μόνον το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης έναντι των εταίρων αλλά και η αξιοπιστία που είχε οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ομαλή καταβολή των δόσεων προς το ΔΝΤ στα τέλη του μήνα και, προφανώς, με την ομαλή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και την καταβολή μισθών και συντάξεων το ίδιο διάστημα.