Στην ανάγκη δικαίωσης των θυμάτων του Διστόμου και της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών αναφέρθηκε μετά το πέρας της τελετής μνήμης των θυμάτων στο μαυσωλείο του Διστόμου η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

'Οπως τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής:

Εβδομήντα ένα χρόνια μετά το Δίστομο, και δεκαπέντε από όταν κατέστη αμετάκλητη η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τη δικαίωση των θυμάτων και των οικογενειών τους, είναι χρέος όλων μας να φέρουμε εις πέρας τη διεκδίκηση αυτής της οφειλής. «Είναι χρέος μας να πούμε "ποτέ ξανά πόλεμος, ποτέ ξανά φασισμός, ποτέ ξανά ναζισμός", αλλά και "δικαίωση των θυμάτων, δικαίωση και δικαιοσύνη για την ανθρωπότητα, δικαίωση και δικαιοσύνη για τα θύματα, δικαίωση και δικαιοσύνη για τον ελληνικό λαό" που αντιστάθηκε όσο κανείς ευρωπαϊκός λαός και θυματοποιήθηκε όσο λίγοι.
 

Αναφερόμενη στη στάση της Γερμανίας στο ζήτημα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε: «Είναι ώρα η Γερμανία να ανταποκριθεί σε αυτό το χρέος. Έχει αξία η συγγνώμη, έχει αξία η παρουσία σε αυτές τις εκδηλώσεις, η αξία όμως αυτή υπηρετείται όταν συνοδεύεται από τις πράξεις εκείνες που σηματοδοτούν την ανάληψη της ευθύνης, την μεταμέλεια και την αποκατάσταση.

Το ελληνικό Κοινοβούλιο συμπράττει μέσα και από τη διακομματική επιτροπή, στη υπηρέτηση αυτού του διαχρονικού αγώνα που τώρα έρχεται το πλήρωμα του χρόνου για να ολοκληρωθεί».

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας καθιστά υποχρέωση τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, αλλά και «την αντίσταση μας στην επιχειρούμενη γενοκτονία». «Θέλουμε να ζήσουμε στην Ευρώπη της δημοκρατίας, στην Ευρώπη της ελευθερίας. Δεν θέλουμε -και το δηλώνουμε οι ανεξάρτητοι Έλληνες, εδώ από το Δίστομο- να ζήσουμε σε μια γερμανική Ευρώπη».
 
Η εκπρόσωπος του γερμανικού κόμματος Die Linke, Κριστίνε Μπούχολτς, δήλωσε ότι ήρθε στο Δίστομο για να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης, να εκφράσει τη λύπη, την αλληλεγγύη της, αλλά και για να ενισχύσει τις προσπάθειες των θυμάτων για αποζημιώσεις. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε στη Γερμανία προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.