Η Ελλάδα και οι δανειστές της έφτασαν πιο κοντά στο χείλος του γκρεμού την Τετάρτη, έπειτα από το «πάγωμα» που έβαλαν Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, με στόχο να πιέσουν για περισσότερες υποχωρήσεις, γράφει το πρακτορείο Reuters.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Αθήνα περίμενε από τους πιστωτές να απαντήσουν στη νέα της πρόταση. Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης τόνισαν ότι οι προτάσεις αυτές ήταν ανεπαρκείς για να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό ενώ η Αθήνα απέφυγε μεταρρυθμίσεις-κλειδιά για να γίνει η οικονομία πιο ανταγωνιστική.

Το πρακτορείο κάνει αναφορά στη γαλλική πηγή που γνωστοποίησε ότι δεν έχει κανονιστεί συνάντηση. «Σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει συνάντηση. Θα δούμε τι θα συμβεί στις Βρυξέλλες» σημείωσε χαρακτηριστικά η πηγή.

Από την πλευρά της η καγκελάριος ανέφερε μόλις έφτασε στις Βρυξέλλες πως οι «συζητήσεις με τους θεσμούς θα πρέπει να συνεχιστούν» και πως «θέλουμε την Ελλάδα να παραμείνει εντός Ευρωζώνης»

Η Κομισιόν, από την πλευρά της σημειώνει ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής κατηγόρησε την Κυριακή τον έλληνα πρωθυπουργό ότι ερμήνευσε λάθος τις προτάσεις των δανειστών και παραπλάνησε την ελληνική Βουλή, σημειώνεται.

Το Reuters συμπληρώνει ότι χωρίς μια συμφωνία που θα ξεκλειδώνει τη χρηματοδοτική βοήθεια η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία. Η Αθήνα ενδεχομένως να μην μπορέσει να πληρώσει τις δόσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ στα τέλη του Ιουνίου εκτός κι αν δεχθεί χρήματα από το πρόγραμμα διάσωσης ή εάν ΕΚΤ την αφήσει να πουλήσει περισσότερο χρέος στις ελληνικές τράπεζες. 

Κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο εάν οι δύο πλευρές μπορούν να συμφωνήσουν στις επόμενες ημέρες για μεταρρυθμίσεις και χρηματοδότηση.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι η χρεοκοπία μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή ελέγχου κεφαλαίων και η Ελλάδα πιθανότατα θα γίνει η πρώτη χώρα που οδηγείται σε έξοδο από την Ευρωζώνη, υποβαθμίζοντας την πολυδιαφημισμένη σταθερότητα του ευρώ.