Έτοιμη να συμφωνήσει με την Ελλάδα είναι η γερμανίδα καγκελάριος, με αντάλλαγμα μια άμεση μεταρρυθμιστική ενέργεια, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται γερμανικές πηγές, η γερμανική κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να ικανοποιηθεί ακόμα και αν η Ελλάδα δεσμευτεί να υλοποιήσει έστω και μια μεταρρύθμιση από αυτή που ζητούν οι πιστωτές.

Όπως σημειώνουν οι πηγές, ενώ οι Γερμανοί επιμένουν σε ένα πακέτο βημάτων που θα περιλαμβάνει υψηλότερους φόρους, ιδιωτικοποιήσεις και τουλάχιστον λιγότερο γενναιώδορες συντάξεις, μπορεί να αρκεστούν σε μια ξεκάθαρη δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση για ένα μέτρο και να απελευθερώσουν τη βοήθεια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυρία Μέρκελ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει την συμφωνία που σύναψε με τους ευρωπαίους εταίρους τον Φεβρουάριο και η οποία έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση επιπλέον τέσσερις μήνες για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.

Η καγκελάριος ωστόσο δεν έχει αναφερθεί δημοσίως στις λεπτομέρειες μιας πιθανής συμφωνίας και έχει διαμηνύσει πως όποια μέτρα και αν λάβει ο κ. Τσίπρα θα πρέπει να έχουν «λογική» ώστε να κάνουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

«Ενώ ο κ. Τσίπρας μπορεί να λάβει διορία μέχρι τον επόμενο χρόνο για ολοκληρώσει τις αλλαγές αυτές, όπως την μείωση των συντάξεων, θα πρέπει να ξεκινήσει τουλάχιστον μια μεγάλη μεταρρύθμιση αν θέλει να λάβει βοήθεια, ανέφεραν οι πηγές. Καμία από τις πηγές δεν διευκρίνισε ποια μεταρρύθμιση πρέπει να υλοποιήσει», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Με το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας να λήγει στις 30 Ιουνίου και καμία συμφωνία στο ορίζοντα, οι δηλώσεις αυτές αντανακλούν περισσότερη γερμανική ευελιξία από της δημόσιες δηλώσεις του Βερολίνου, σχολιάζει το Bloomberg.