Πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν την πολυπόθητη συμφωνία Ελλάδας-δανειστών να βρίσκεται ante portas. Ο πάγος έσπασε στη συνάντηση Τσίπρα-Γιουνκέρ, όπου συμφωνήθηκε να κλείσει η διαπραγμάτευση και αύριο να υπάρξουν τεχνικές διαβουλεύσεις για τις λεπτομέρειες.

«Βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία» δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ρίχνοντας φως στo τούνελ της διαπραγμάτευσης. «Πιστεύω, περισσότερο από ποτέ, ότι είναι δυνατή μια συμφωνία, εάν όλοι συμμερίζονται την πολιτική βούληση. Οι επόμενες ημέρες θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο γάλλος Επίτροπος και εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την εξέλιξη των συνομιλιών.

Το κλίμα στη βελγική πρωτεύουσα αλλάζει εμφανώς τις τελευταίες ώρες και ήδη διεθνή δημοσιεύματα τονίζουν ότι είμαστε στα πρόθυρα μιας λύσης που θα ξεκλειδώσει τη συμφωνία. Χαρακτηριστικό είναι το τηλεγράφημα του πρακτορείου Bloomberg που αναφέρει ότι η Μέρκελ είναι έτοιμη να δώσει «κλιμακωτή συμφωνία» στον Τσίπρα, θέτοντας όρο την υλοποίηση «μιας μόνο μεταρρύθμισης».  Για έντονες διαβουλεύσεις στην κατεύθυνση εντός έκτακτου Eurogroup που θα εγκρίνει μια συμφωνία κάνει λόγο το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων,  MNI.

Σε πολύ φιλική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, μετά το  ψυχροπολεμικό κλίμα που υπήρχε μέχρι χθες. Σύμφωνα με τον  εκπρόσωπο του κ. Γιουνκέρ, Μαργαρίτη Σχοινά, οι συνομιλίες των δύο ανδρών θα συνεχιστούν και αύριο.

Επί της ουσίας, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, αύριο θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, αλλά μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας των παραγόντων της διαπραγμάτευσης. 

Ωστόσο, η Αθήνα επιμένει ότι παραμένουν οι διαφορές στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο τοποθετεί το 0,75%, με τους δανειστές να έχουν κατέβει πλεόν στο 1%. Η διαφορά που προκύπτει είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ και αναζητούν τρόπο για να καλυφθεί αυτή η μεταξύ τους απόσταση. 

Ήδη στις συζητήσεις έχει αρχίσει να τίθεται το ζήτημα της παράτασης του ελληνικού προγράμματος, το οποίο προϋποθέτει - όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγες- λύση στο θέμα της χρηματοδότησης. Παράθυρο άνοιξε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ Μάρτιν Γιέγκερ, αλλά και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Πάντως, επεσήμαναν ότι δεν είναι αυτή τη στιγμή στην  ατζέντα των συζητήσεων.