Παράταση της δανειακής σύμβασης κατά εννιά μήνες φέρεται να ζητά η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές από τις Βρυξέλλες το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει τα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την ανταλλαγή χρέους μεταξύ του ESM και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η άρση της αβεβαιότητας.

Έτσι, η ελληνική πλευρά δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τίποτα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, το Μαξίμου επιμένει ότι δεν θα δεχθεί πρωτογενές πλεόνασμα στο 1%. Τη διαφωνία της ελληνικής κυβέρνηση στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων επιβεβαίωσε και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο οποίος γνωστοποίησε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με ευρωπαίο αξιωματούχο, στον οποίο εξέφρασε τη θέση της Αθήνας. 

Οι διαβουλεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, επισημαίνει η ελληνική πλευρά, ενώ τονίζει ότι με τις επαφές του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες αποσκοπεί να βρεθεί πιο κοντά στη συμφωνία.