current views are: 1

10 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση20:13

Τσίπρας: Αποφασίσαμε να εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις για να γεφυρωθούν οι διαφορές

Δύο ώρες διήρκεσε η πολυαναμενόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Δημοσίευση 20:13’
αρθρο-newpost

Δύο ώρες διήρκεσε η πολυαναμενόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Αποφασίσαμε την εντατικοποίηση των προσπαθειών για να γεφυρωθούν οι διαφορές που απομένουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη δίωρη συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, στις Βρυξέλλες.

«Οι συζητήσεις έγιναν σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα όπως πάντα» ανέφερε σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός και τόνισε:

Αποφασίσαμε να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές και να προχωρήσουμε σε μια λύση. 

Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δώσουμε μία λύση βιώσιμη, να δώσουμε μία λύση και τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή με ασφάλεια στην ανάπτυξη αλλά και με χρέος βιώσιμο, σε μία προοπτική που θα δώσει ασφάλεια και σταθερότητα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Ολοκληρώθηκε πριν λίγο σε εποικοδομητικό κλίμα η τριμερής συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ και Ολάντ» ανέφεραν κυβερνητικες πηγές, αμέσως μετά το τέλος των επαφών και πρόσθεσαν:

 Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η διαδικασία γεφύρωσης των διαφόρων που απομένουν με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι «οι συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και θεσμών πρέπει να ενταθούν». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ αντάλλαξαν απόψεις «σε εποικοδομητικό κλίμα».

H γερμανίδα καγκελάριος αποχώρησε χωρίς δηλώσεις αμέσως, όπως και ο γάλλος πρόεδρος, λίγο αργότερα.

Αλλαγή κλίματος

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν την πολυπόθητη συμφωνία Ελλάδας-δανειστών να βρίσκεται πιο κοντά. Ο πάγος έσπασε στη συνάντηση Τσίπρα-Γιουνκέρ, όπου συμφωνήθηκε να κλείσει η διαπραγμάτευση και αύριο να υπάρξουν τεχνικές διαβουλεύσεις για τις λεπτομέρειες.

«Βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία» δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ενώ από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτηρισε εφικτή τη συμφωνία μέχρι το Eurogroup της άλλης Πέμπτης.

Το κλίμα στη βελγική πρωτεύουσα αλλάζει εμφανώς τις τελευταίες ώρες και ήδη διεθνή δημοσιεύματα τονίζουν ότι είμαστε στα πρόθυρα μιας λύσης που θα ξεκλειδώσει τη συμφωνία. Χαρακτηριστικό είναι το τηλεγράφημα του πρακτορείου Bloomberg που αναφέρει ότι η Μέρκελ είναι έτοιμη να δώσει «κλιμακωτή συμφωνία» στον Τσίπρα, θέτοντας όρο την υλοποίηση «μιας μόνο μεταρρύθμισης». Για έντονες διαβουλεύσεις στην κατεύθυνση εντός έκτακτου Eurogroup που θα εγκρίνει μια συμφωνία έκανε λόγο το γερμανικό οικονομικό πρακτορείο, MNI.

Σε πολύ φιλική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, μετά το  ψυχροπολεμικό κλίμα που υπήρχε μέχρι χθες.

Ωστόσο, η Αθήνα επιμένει ότι παραμένουν οι διαφορές στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο τοποθετεί το 0,75%, με τους δανειστές να έχουν κατέβει πλεόν στο 1%. Η διαφορά που προκύπτει είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ και αναζητούν τρόπο για να καλυφθεί αυτή η μεταξύ τους απόσταση.

Ήδη στις συζητήσεις έχει αρχίσει να τίθεται το ζήτημα της παράτασης του ελληνικού προγράμματος, το οποίο προϋποθέτει – όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγες- λύση στο θέμα της χρηματοδότησης. 


σχετικα αρθρα