Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Κι ενώ όλοι αναρωτιούνται τι μεσολάβησε από το μεσημέρι χθες έως το απόγευμα που άρχισε να μεταβάλλεται αισθητά προς το καλύτερο το κλίμα για την χώρα μας, στις Βρυξέλλες, η τριμερής ανάμεσα σε Τσίπρα-Μέρκελ –Ολάντ καταδεικνύει ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει και ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για την εξεύρεση συμφωνίας. 

Η γερμανίδα Καγκελάριος αποχώρησε από την τριμερή που διήρκεσε ακριβώς δύο ώρες χαμογελαστή αλλά χωρίς να κάνει κάποιο σχόλιο, ενώ μερικές ώρες νωρίτερα κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι όπως οι Γερούν Ντάινσεμπλουμ, Πιερ Μοσκοβισί και Μπενουά Κερέ έκαναν ιδιαίτερα αισιόδοξες δηλώσεις για την εξεύρεση συμφωνίας με τον τελευταίο δε να μην αποκλείει ως εκτελεστικός σύμβουλος της ΕΚΤ και μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά παρά το γεγονός ότι δεν είχε σημειωθεί σύγκλιση στις προτάσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα υπέβαλε στους Μέρκελ και Ολάντ πρόταση για εννεάμηνη παράταση έως τον Μάρτιο του 2016 οπότε λήγει και το πρόγραμμα του ΔΝΤ. 

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν τις πρώτες πρωινές ώρες πως η τριμερής ήταν εποικοδομητική και ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν την εντατικοποίηση της διαδικασίας γεφύρωσης των διαφορών προκειμένου να επιτευχθεί εγκαίρως μία συμφωνία που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος. Κάτι που επανέλαβε με την δήλωσή του και ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ότι η συνάντηση έγινε σε καλό και φιλικό κλίμα. 

Η ελληνική πρόταση όπως παρουσιάστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα σε Μέρκελ και Ολάντ ζητεί να υπάρξει απόφαση για ανταλλαγή του χρέους της ΕΚΤ με τον ESM, δηλαδή τον ΕυρωπαΪκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Ειδικότερα το Μαξίμου προτείνει την μεταφορά των ομολόγων ύψους 27 δις ευρώ  που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ στον ESM πέραν των 10,9 δις ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Παράλληλα η Ελλάδα κατέθεσε πρόταση για το χρηματοδοτικό βάση της οποίας η χώρα δεν θα χρειαστεί να πάρει νέο δάνειο, ή να υπογράψει τρίτο μνημόνιο αλλά θα αξιοποιήσει τα 7,2 δις από τις δόσεις που δεν έχουν δοθεί από το προηγούμενο πρόγραμμα καθώς και το 1,2 δις που έφυγαν κατά λάθος από το ΤΧΣ.