Για εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων συμφώνησαν Αλέξης Τσίπρας, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα, με τον πρωθυπουργό να θέτει ξεκάθαρα το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ενώ την ίδια ώρα, φαίνεται πως είναι στο τραπέζι η εννιάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

«Αποφασίσαμε να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές και να προχωρήσουμε σε μια λύση» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας μετά τη δίωρη συνάντηση σημειώνοντας ότι «η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δώσουμε μία λύση βιώσιμη, να δώσουμε μία λύση και τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή με ασφάλεια στην ανάπτυξη αλλά και με χρέος βιώσιμο, σε μία προοπτική που θα δώσει ασφάλεια και σταθερότητα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες θα συνεχίζει τον κύκλο των κρίσιμων επαφών του, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Πρόκειται για το δεύτερο «τετ α τετ» μέσα σε 24 ώρες, μετά το χθεσινό που επιβεβαίωσε την αλλαγή κλίματος στις Βρυξέλλες. Είχαν προηγηθεί οι αισιόδοξες δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, που τόνισε ότι είμαστα πιο κοντά από ποτέ σε μία συμφωνία, αλλά και του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εκτίμησε ότι είναι εφικτή η συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup. 

Το βράδυ της Τετάρτης είδαν το φως της δημοσιότητας περί αιτήματος της Αθήνας για παράταση της δανειακής σύμβασης μέχρι το Μάρτιο του 2016 (όταν και λήγει η δανειακή σύμβαση με το ΔΝΤ) με στόχο την εξασφάλιση της χρηματοδότησης από τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και μέσω ανταλλαγής χρέους μεταξύ ESM και ΕΚΤ. Η ελληνική πλευρά δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, όμως δεν φαίνεται διατεθειμένη να δεχθεί τον στόχο του 1% για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015. 

Το ελληνικό αίτημα προϋποθέτει τελική συμφωνία τώρα για το σύνολο των μέτρων με βάση τις προτάσεις της Αθήνας, τα οποία θα υλοποιηθούν σταδιακά μέχρι το τέλος Μαρτίου αλλά και ρητή δέσμευση εκ μέρους των εταίρων για έναρξη της συζήτησης επί της αναδιάρθρωσης του χρέους.