current views are: 1

11 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση07:21

ΔΝΤ: Ποτέ δεν ζητήσαμε από την Ελλάδα περικοπές στις συντάξεις

Αρνούνται οι επιτελείς του ΔΝΤ, που ωστόσο διατηρούν την ανωνυμία τους, πως ζητήθηκε από την Ελλάδα να περικόψει μισθούς και συντάξεις. 

Δημοσίευση 07:21’
αρθρο-newpost

Αρνούνται οι επιτελείς του ΔΝΤ, που ωστόσο διατηρούν την ανωνυμία τους, πως ζητήθηκε από την Ελλάδα να περικόψει μισθούς και συντάξεις. 

Αρνούνται οι επιτελείς του ΔΝΤ, που ωστόσο διατηρούν την ανωνυμία τους, πως ζητήθηκε από την Ελλάδα να περικόψει μισθούς και συντάξεις

Όπως λένε μιλώντας στο Reuters, εμείς το μόνο που ζητάγαμε ήταν να γίνουν περικοπές στις δαπάνες, χωρίς όμως να ζητάμε συγκεκριμένες περικοπές. «Το πώς θα το καταφέρουν οι Έλληνες είναι ένας στόχος που βρίσκεται στα χέρια τους. Το Ταμείο το μόνο που τους λέει είναι πως αν δεν θέλετε να κάνετε αποταμίευση με αυτό τον τρόπο, πρέπει να βρείτε έναν άλλο», σημειώνει μια πηγή του ΔΝΤ.

Όπως γράφει το Reuters σε ένα άρθρο του που προσπαθεί να αποτιμήσει τον ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα, αναφέρει πως η Ελλάδα για το ΔΝΤ είναι μια «εμπειρία του ποτέ ξανά» και η χειρότερη που έχει βιώσει το ταμείο μέχρι τώρα. 

«Η Ουάσιγκτον θεωρεί πως ποτέ δεν είχε τον έλεγχο του προγράμματος και ότι κλήθηκε να συμβάλλει από τον «ταμία» της ΕΕ (τη Γερμανία) και τις άλλες χώρες.
Τώρα, έφτασε στο σημείο να μην λαμβάνει τα χρήματα που του οφείλονται, καθώς στις 5 Ιουνίου η Ελλάδα δεν κατέβαλε την πρώτη δόση από τις πληρωμές του μηνός (300 εκατομμύρια ευρώ) και πλέον, αυτές οι πληρωμές πηγαίνουν για το τέλος του μήνα – ομαδοποιημένες», αναφέρει.

«Ήδη, από το 2013, το ΔΝΤ είχε προχωρήσει σε μια δημόσια αυτοκριτική για το πώς χειρίστηκαν οι εμπλεκόμενοι το ζήτημα της Ελλάδας. Σε εκείνη την παραδοχή, το Ταμείο είχε επισημάνει το λάθος να μην επιμείνει το 2010 σε κούρεμα του χρέους προς τους ιδιώτες. Αντ’ αυτού οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φοβήθηκαν την κατάρρευση της Lehman Brothers και ήθελαν να προστατεύσουν τις δικές τους τράπεζες από τις απώλειες. Τώρα, η Λαγκάρντ είναι -και πάλι- αυτή που μιλάει ανοιχτά για διαγραφή χρέους και ζητάει από την Ευρώπη να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Μόνο που βρίσκει σε τοίχο – τη γερμανική αντίδραση», προσθέτει το δημοσίευμα.


σχετικα αρθρα