«Είχαμε μια πολύ ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων με την Ελλάδα» είπε η Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής, οι εργασίες της οποίας θα συνεχιστούν για δεύτερη μέρα. 

Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως «η Ελλάδα συμφώνησε ότι θα εργαστεί μετ' επιτάσεως για να κλείσει όλα τα ανοιχτά θέματα με τους πιστωτές και να αποφύγει την χρεοκοπία».  

Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως «τώρα μετράει η κάθε μέρα» και πρόσθεσε πως «υπάρχει διάθεση συνεργασίας με τους θεσμούς».

Μαρωθώνια τριμερής μέχρι τα ξημερώματα

Η τριμερής Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα και διήρκησε περίπου δύο ώρες. 

«Αποφασίσαμε να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές και να προχωρήσουμε σε μια λύση» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας μετά τη δίωρη συνάντηση σημειώνοντας ότι «η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δώσουμε μία λύση βιώσιμη, να δώσουμε μία λύση και τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή με ασφάλεια στην ανάπτυξη αλλά και με χρέος βιώσιμο, σε μία προοπτική που θα δώσει ασφάλεια και σταθερότητα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες θα συνεχίσει τον κύκλο των κρίσιμων επαφών του, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Πρόκειται για το δεύτερο «τετ α τετ» μέσα σε 24 ώρες, μετά το χθεσινό που επιβεβαίωσε την αλλαγή κλίματος στις Βρυξέλλες. Είχαν προηγηθεί οι αισιόδοξες δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, που τόνισε ότι είμαστα πιο κοντά από ποτέ σε μία συμφωνία, αλλά και του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εκτίμησε ότι είναι εφικτή η συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup

Το βράδυ της Τετάρτης είδαν το φως της δημοσιότητας περί αιτήματος της Αθήνας για παράταση της δανειακής σύμβασης μέχρι το Μάρτιο του 2016 (όταν και λήγει η δανειακή σύμβαση με το ΔΝΤ) με στόχο την εξασφάλιση της χρηματοδότησης από τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και μέσω ανταλλαγής χρέους μεταξύ ESM και ΕΚΤ. Η ελληνική πλευρά δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, όμως δεν φαίνεται διατεθειμένη να δεχθεί τον στόχο του 1% για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015. 

Το ελληνικό αίτημα προϋποθέτει τελική συμφωνία τώρα για το σύνολο των μέτρων με βάση τις προτάσεις της Αθήνας, τα οποία θα υλοποιηθούν σταδιακά μέχρι το τέλος Μαρτίου αλλά και ρητή δέσμευση εκ μέρους των εταίρων για έναρξη της συζήτησης επί της αναδιάρθρωσης του χρέους.