current views are: 1

11 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση09:16

Φίλης: Δεν μπορεί να ξηλωθεί το μνημόνιο

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Press Project ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης τόνισε ότι «το μνημόνιο καθιερώθηκε με εκβιασμό χρέους και ότι δεν μπορεί να ξηλωθεί».

Δημοσίευση 09:16’
αρθρο-newpost

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Press Project ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης τόνισε ότι «το μνημόνιο καθιερώθηκε με εκβιασμό χρέους και ότι δεν μπορεί να ξηλωθεί».

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Press Project ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης τόνισε ότι «το μνημόνιο καθιερώθηκε με εκβιασμό χρέους και ότι δεν μπορεί να ξηλωθεί».

 

Ο Νίκος Φίλης έκανε λόγο για «λανθασμένη επιλογή της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες το πρώτo διάστημα της ορμής του ΣΥΡΙΖΑ, με την ψευδαίσθηση ότι θα υπερίσχυε η Δημοκρατία έναντι των τελεσιγράφων. ‘Οπως δε ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είχαμε λανθασμένη εκτίμηση».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ήταν επίσης λάθος η επιλογή να μην τεθεί στο προσκήνιο η ανάγκη παρέμβασης του λαϊκού παράγοντα και συμπλήρωσε ότι πρέπει να αποκτήσει υλικότητα

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι είμαστε στη στιγμή της συμφωνίας και ότι τώρα όλα τα προαπαιτούμενα πρέπει να συμφωνηθούν. 

‘Οπως τόνισε :

Συμβιβασμός είναι, δεν το κρύβουμε. Δεν σχεδιάστηκε η διαπραγμάτευση με τον αποτελεσματικότερο τρόπο. Η διαπραγμάτευση θέτει σε αμφισβήτηση το πλαίσιο που περνά τη θηλιά στο λαιμό της ελληνικής κοινωνίας.

Σχετικά με το μνημόνιο, το οποίο «καθιερώθηκε με εκβιασμό χρέους» επισήμανε ότι δεν καταργείται. «Δεν μπορεί να ξηλωθεί το μνημόνιο», τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη ρύθμισης του χρέους. «Το 47σέλιδο συνοδεύεται με ρήτρα χρέους» είπε.

Διευκρίνισε πάντως, ότι ακόμα οι θεσμοί δεν έχουν ενιαία στάση, φέρνοντας ως παράδειγμα το ΔΝΤ που ζητά νέο μνημόνιο και να φύγει το θέμα του χρέους.

Η βασική αρχή των θεσμών είναι η διασφάλιση του φιλελευθερισμού, σύμφωνα με το Νίκο Φίλη, ωστόσο «υπάρχουν ρωγμές» όπως είπε.

Κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση παραμένουν, όπως τόνισε ο κ. εκπρόσωπος : «Οι συντάξεις, οι μισθοί, το χρέος, τα πλεονάσματα, η χρηματοδότηση από τους θεσμούς μιας αναπτυξιακής πορείας χωρίς μνημόνια, η ψήφιση εργατικής νομοθεσίας, η δίκαιη λειτουργία – ρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος το οποίο πρέπει να διευρύνει τους πόρους του».


σχετικα αρθρα