Δεν υπάρχει συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα 1% το 2015, αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει «δημοσιονομικά ασυνεπείς και μισανθρωπιστικές συμφωνίες», ενώ κατήγγειλε το «χαλκείο των Βρυξελών».

«Δεν υπήρξε μέρα που η Wall Street Journal, οι Financial Times, το χαλκείο των Βρυξελών να μην μιλά για Grexit», είπε και κάλεσε τον Χ. Θεοχάρη να εκφράσει και αυτός την οργή του για την συμπεριφορά αυτή. «Κάνουμε διαπραγμάτευση και ο λαός και η Βουλή είναι στο σκοτάδι. Θεωρείτε casus belli να επικοινωνήσουμε στη χώρα μας αυτά που συζητούνται. Κάποιες φορές που το κάναμε έχει θεωρηθεί ότι ουσιαστικά διακόψαμε τις διαπραγματεύσεις».

«Δεν έχουμε συμφωνήσει σε καμία περίπτωση στο 1% για φέτος», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα. 

Η κυβέρνηση στοχεύει «στη ρίζα του προβλήματος των μνημονικών πολιτικών: την λογική ασυνέπεια των στόχων», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ και εξήγησε ότι «οι δανειστές επί πέντε χρόνια ζητούσαν πρωτογενή πλεονάσματα, που είχαν ως προϋπόθεση μέτρα τα οποία, αν επιβάλλονταν, το αποτέλεσμα θα ήταν να πληγεί ο ρυθμός ανάπτυξης και να μην επιτευχθούν πλεονάσματα».

«Δεν έχουμε ακόμη καταθέσει το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα όπως το θέλουμε και όπως το αξίζει η χώρα. Θα το κάνουμε» δήλωσε στην συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών και κάλεσε την αντιπολίτευση να απεμπολήσει την νοσταλγία για μια «τροϊκανική εποχή που ταπείνωσε τους Έλληνες».

 «Οι Θεσμοί δεν είναι η τρόικα που ζήσαμε στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια. Η τρόικα που έφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις την τελευταία πενταετία στον ελληνικό χώρο, ήταν ομάδες τεχνοκρατών κατοχής που εισέβαλλαν στα υπουργεία και εξευτέλιζαν τους υπουργούς και τον ελληνικό λαό. Τους υπουργούς που περίμεναν τη σειρά τους σε προθαλάμους υπουργείων για να ανακριθούν από τεχνοκράτες. Εμείς την καταργήσαμε την τρόικα και είμαστε υπερήφανοι γι αυτό».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις στα πλαίσια του Brussels Group και το κόστος των 17 συνολικά συναντήσεων, το οποίο όπως είπε, ανήλθε σε 66.687,34 ευρώ, ο Γ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για «καταπλητική επένδυση» με στόχο την ανάκτηση της αξιοπρέπειας της χώρας.