Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Παρά τη «χαραμάδα» απεμπλοκής που υπήρξε χθες στις Βρυξέλλες, μετά την τριμερή Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ, η Νέα Δημοκρατία παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτική για την προοπτική της χώρας και το βάρος του δημοσιονομικού προγράμματος (φόροι και άλλοι φόροι) που θα πρέπει να εφαρμοστεί. 

Προφανώς, ο Αντώνης Σαμαράς και οι στενοί του συνεργάτες, που έχουν σαφή εικόνα για την πορεία του προϋπολογισμού, δεν πανηγυρίζουν που η κυβέρνηση πέτυχε τη μείωση της απαίτησης για πρωτογενή πλεονάσματα. Αν αυτό είχε επιτευχθεί τον Ιανουάριο θα συνιστούσε, όντως, μείζονα αλλαγή. Ωστόσο, με τον προϋπολογισμό εκτός τροχιάς, με τα έσοδα να μειώνονται συνεχώς και με το ταμειακό έλλειμμα να μεγεθύνεται μήνα – μήνα, ο περιορισμός του στόχου για το πρωτογενές περίπου στο 1% δεν είναι παρά επιβεβαίωση αποτυχίας, λένε τα γαλάζια στελέχη. 

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι με την οικονομία σε υφεσιακή τροχιά, που θα ενισχύσει η επιβάρυνση του ΦΠΑ, τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα ουσιαστικά παρατείνουν την εξάρτηση της Ελλάδας από μνημόνια καθώς, πλέον, τα έσοδα δεν αρκούν για να καλύψουν και τους τόκους των δανείων, με αποτέλεσμα η χώρα να χρειάζεται νέα χρηματοδότηση. 

Με τους στενούς του συνεργάτες (Χρ. Λαζαρίδης, Χρ. Σταϊκούρας κ.α.) ο κ. Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει να έχει μία καθαρή εικόνα για την δημοσιονομική πορεία της χώρας, προκειμένου να είναι έτοιμος να απαντήσει – όποτε απαιτηθεί – στην επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να προτείνει εναλλακτικές διεξόδους. Αυτά, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί, τελικά, συμφωνία με τους εταίρους, τέτοια που θα εξισορροπεί τη χώρα και θα ομαλοποιεί το πολιτικό σκηνικό, κάτι μάλλον δύσκολο με δεδομένες τις αντιδράσεις σημαντικής μερίδας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.