Δύο ώρες διήρκησε η δεύτερη, μέσα σε δύο ημέρες, συνάντηση του έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, με τις δύο πλευρές να  εντείνουν τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας έως το Eurogroup της Τετάρτης.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε λόγο για μια «εξαιρετική, ενδιαφέρουσα και φιλική» συνάντηση, ενώ από την πλερά του ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε:

Εργαζόμαστε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές που έχουν απομείνει, ιδίως τις διαφορές στο δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό ζήτημα. Συνεργαζόμαστε προκειμένου να φτάσουμε σε μία συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η συνάντηση των δύο ανδρών διεξήχθη σε πολύ φιλικό κλίμα. Οι ίδιες πηγές  τονίζουν ότι «εργαζόμαστε για τη γεφύρωση των διαφορών στα θέματα των δημοσιονομικών και της ομαλής χρηματοδότησης, καθώς και για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα διασφαλίζει ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο δημόσιο χρέος».

Σύμφωνα με την πηγές της Κομισιόν που επικαλείται το Reuters, ο Γιούνκερ ανέλυσε στον Τσίπρα μια πιθανή διαδικασία με τους πιστωτές που θα οδηγούσε σε μια έγκαιρη εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων, ενώ συμφωνήθηκε να διατηρήσουν στενή επαφή τις επόμενες μέρες.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν το ζήτημα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τα δημοσιονομικά. Πλέον απομένει η εξειδίκευση των προτάσεων που τίθενται από τις δύο πλευρές και οι οποίες θα πρέπει να κλειδώσουν έως το Eurogroup της 18ης Ιουνίου. Το εν λόγω ορόσημο έθεσαν τόσο ο Ντόναλντ Τουσκ όσο και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

Όπως έγινε γνωστό,  ο Πρωθυπουργός και η ελληνική αποστολή επιστρέφουν απόψε στην Αθήνα.

Έσπασε ο πάγος Τσίπρα - Γιούνκερ

Διαβεβαιώσεις ότι οι σχέσεις των δύο ηγετών είναι εξαιρετικές παρείχε ο   κ. Γιουνκέρ, ο οποίος προσερχόμενος στη σημερινή συνάντηση είπε:

Με τον Τσίπρα έχουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις. 
 

Στιγμιότυπο από την συνάντηση ανέβασε στο twitter του ο έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας

Αυτή την ώρα, βρισκόμαστε σε συνάντηση με τον κ. @JunckerEU. #EUCELAC #Greece pic.twitter.com/qpNb9IdlXg

— PrimeMinisterGR (@PrimeministerGR) June 11, 2015