current views are: 1

11 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση10:51

Χριστοδουλοπούλου: Δεν μπορούμε να λύσουμε μόνοι μας το μεταναστευτικό

Για το θέμα των μεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα και τις αιτήσεις ιθαγένειας μίλησε μεταξύ άλλων η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Δημοσίευση 10:51’
αρθρο-newpost

Για το θέμα των μεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα και τις αιτήσεις ιθαγένειας μίλησε μεταξύ άλλων η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Για το θέμα των μεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα και τις αιτήσεις ιθαγένειας μίλησε μεταξύ άλλων η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM», η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωσε για τις αιτήσεις απονομής ιθαγένειας:

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες μας, υπολογίζοντας ποιοι έχουν νόμιμη άδεια στην Ελλάδα και ποιοι έχουν παιδιά που φοιτούν ακόμα στα σχολεία και δεν έχουν υπερβεί το 23ο έτος της ηλικίας τους, υπολογίσαμε ότι είναι κοντά στις 100.000. Καλό είναι να αρχίσουμε να εξετάζουμε τις αιτήσεις από αυτούς που έχουν τελειώσει την εκπαίδευση και μετά να πάμε στα μωρά.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, η κυρία Χριστοδουλοπούλου σημείωσε:

Η επίκαιρη πραγματικότητα των εκατοντάδων προσφύγων που μπαίνουν κάθε μέρα στα νησιά μας, διότι έχασαν την υπομονή τους πια ότι μπορούν να γυρίσουν στην πατρίδα τους, αφού π.χ. η Συρία διαλύθηκε και έχει απομείνει μόνο ένας κυβερνητικός στρατός και τα στρατεύματα του ISIS και έχασαν τα πάντα και αποφάσισαν έτσι πως με όσα χρήματα τους απέμειναν, θα δοκιμάσουν την τύχη τους στην Ευρώπη.

Δεν είναι ένα ελληνικό ζήτημα αυτό, όπως καταλαβαίνετε. Η Ελλάδα δεν μπορεί να το λύσει μόνη της, είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και έχουμε κάνει μια καλή και εντατική δουλειά προς την Ευρώπη. Εχουμε αγωνία (για τα νησιά). Αυτό είναι το επιχείρημα που πιέζουμε την Ευρώπη και νομίζω ότι επειδή Δευτέρα-Τρίτη έχουμε τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ στο Λουξεμβούργο θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις, εμείς ζητάμε αναλογική κατανομή, να διαχυθούν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Δεν είναι όλοι αυτοί δικής μας «ιδιοκτησίας», η θέση μας είναι τέτοια που αποτελεί είσοδο για την Ευρώπη, πολύ περισσότερο όταν οι ίδιοι δεν θέλουν να μείνουν εδώ… Εμείς και οι Ιταλοί είμαστε αυτοί που έχουν τα νότια σύνορα και η Ευρώπη θα πρέπει να το δει αυτό και ήδη έχει πάρει την απόφαση, 40.000 πρόσφυγες που έχουν μπει από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο και εδώ και στην Ιταλία, θα διαμοιραστούν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, με μία κλείδα κατανομής που έχει αποφασίσει η Επιτροπή, με βάση το ΑΕΠ κάθε χώρας, την αγορά εργασίας της κτλ. Αυτό ονομάζεται μετεγκατάσταση, relocation και υποτίθεται ότι θα ληφθούν αυτές οι αποφάσεις στις 15 και 16 Ιουνίου.

Η ελληνική κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις και κάνει τα πάντα για να διευκολύνει την τουριστική περίοδο, γιατί τα νησιά δέχονται τις πιέσεις, παρ’ όλα αυτά που εμείς έχουμε δει από κοντά ότι δεν υπάρχουν ακυρώσεις γι’ αυτό το λόγο (ενν. τη μετανάστευση).

Για το ενδεχόμενο να φιλοξενηθούν οι μετανάστες σε πλοίο, η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε ότι «θέλει 180.000 ευρώ την ημέρα. Αυτήν την προσφορά έχουμε πάρει…». 


σχετικα αρθρα