current views are: 1

11 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση11:01

Τέλος το Brussels Group – Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο εκπροσώπων

Παρελθόν αποτελεί το Brussels Group, καθώς η διαπραγμάτευση περνά σε επίπεδο εκπροσώπων των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης. 

Δημοσίευση 11:01’
αρθρο-newpost

Παρελθόν αποτελεί το Brussels Group, καθώς η διαπραγμάτευση περνά σε επίπεδο εκπροσώπων των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης. 

Παρελθόν αποτελεί το Brussels Group, καθώς η διαπραγμάτευση περνά σε επίπεδο εκπροσώπων των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης. Οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες κορυφώνονται σήμερα, ενώ τα τελευταία μέτρα της διαδρομής θα πρέπει να καλυφθούν στις συνομιλίες που θα έχουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, όπως ο Νίκος Παππάς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Σπύρος Σαγιάς με τους επικεφαλής ΕΕ-ΕΚΤ και ΔΝΤ. 

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκεται το κείμενο των 47 σελίδων που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την επικαιροποιημένη πρόταση για ΦΠΑ και πρωτογενή πλεονάσματα. Η προσπάθεια της ελληνικής αντιπροσωπείας έγκειται στο να σημειωθούν όσο το δυνατό μεγαλύτερες συγκλίσεις με τους δανειστές, προκειμένου να υπάρξει άμεσα συμφωνία, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Σε πολιτικό επίπεδο, την ίδα ώρα, δίνεται μια μάχη από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει νέα συνάντηση στη βελγική πρωτεύουσα με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ

Η ίδια πηγή τονίζει στο newpost ότι παραμένει σταθερή η θέση για το χρέος, καθώς -όπως επισημαίνουν από την κυβέρνηση- για να εισέλθει η χώρα σε βιώσιμη ανάπτυξη θα πρέπει να είναι διαχειρίσιμο το χρέος. «Έχουμε καταθέσει τις  προτάσεις μας και περιμένουμε από τους θεσμούς να τοποθετηθούν επί αυτών» τονίζουν χαρακτηριστικά. 

Πάντως, η Αθήνα είναι διατεθειμένη να συζητήσει κάποιες παραλλαγές στο ύψος του δημοσιονομικού κενού, ωστόσο παραμένει η γενική θέση της για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που θα τεθούν. Σαφής είναι η δέσμευση ότι δεν θα δεχθεί περικοπές σε συντάξεις, όπως φέρεται να ζητεί το ΔΝΤ

Υπενθυμίζεται, ότι η νέα κυβερνητική πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% φέτος από και 1,75% για το 2016, με τους δανειστές να ανεβάζουν το ποσοστό αυτό σε 1% και 2% αντίστοιχα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει συμφωνήσει να αποδεχθεί πρωτογενές πλεόνασμα κατά μισό δισ. ευρώ παραπάνω. 


σχετικα αρθρα