Οι διαπραγματεύσεις έχουν περάσει σε πολιτικό επιπεδο τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να μην αυξηθεί το ΦΠΑ στα νησιά, τονίζοντας ότι το ζήτημα του χρέους είναι στο τραπέζι των επαφών με τους δανειστές.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 ο υπουργός ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν περάσει από τεχνικό σε πολιτικό επίπεδο εκτιμώντας ότι μια συμφωνία που δεν θα περιέχει αναδιάρθρωση του χρέους, μεταρρυθμίσεις και όλες τις κινήσεις για να ακυρωθούν οι παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Ο Γ. Βαρουφάκης αρνήθηκε τα περί πρότασης της ελληνικής πλευράς για πρωτογενές πλεόνασμα 1% λέγοντας:

Η τελευταία μας πρόταση ήταν για 0,75% (...) Τον Μάρτιο η δική του πρόταση ήταν για πρωτογενές 1,2% αλλά δεν μπορεί να επιτευχθεί πλεόνασμα αυτού του ύψους λόγω της οικονομικής ασφυξίας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα, με στόχο να αποδεχτεί η κυβέρνηση μια μη βιώσιμη λύση.

Ο υπουργός Οικονμικών, σχετικά με τον τον ΦΠΑ δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην αυξηθεί στα νησιά κάνοντας λόγο για συμβολική αξία. 

«Έχουν ψύχωση με το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά. Δεν θέλουν να έχουν μειωμένο ΦΠΑ τα νησιά. Σκεφτήκαμε στην προσπάθεια για σύγκλιση, αυτό να τους το δώσουμε και να επιστρέψουμε στους νησιώτες την απώλεια από το ΦΠΑ με μία άλλη μορφή. Μετά από συζητήσεις που είχα στο υπουργείο συνειδητοποίησα ότι αυτό το ζήτημα ξεπερνά την απλή οικονομική διάσταση, έχει συμβολική σημασία για τους νησιώτες και πείστηκα ότι δεν πρέπει να υποχωρήσουμε σε αυτό» ανέφερε.