Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος   

Επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια που θέλουν τον Αντώνη Σαμαρά να υλοποιεί το όραμά του για την δημιουργία ενός πολιτικού φορέα με κορμό την ΝΔ και με ανοίγματα σε όλες τις φιλοευρωπαικές δυνάμεις που βρίσκονται εντός του συνταγματικού τόξου.

Ο λόγος που αυτά τα σενάρια επανήλθαν ήταν η φράση του κ Σαμαρά για εθνική συνεννόηση. Κάποιοι μεταφράζουν αυτήν την φράση Σαμαρά ως άνοιγμα προς όλες τις φιλοευρωπαικές δυνάμεις που θα επιθυμούσαν να «συνταχθούν» με την ΝΔ σε έναν φορέα με αποκλειστικό γνώμονα την ανάπτυξη της χώρας εντός της ευρωζώνης.

«Σε ένα τέτοιο κάλεσμα οφείλουν να συστρατευθούν όλοι» αναφέρουν όσοι υποστηρίζουν αυτό το σενάριο και συγκεκριμένα:

  • Το ΠΑΣΟΚ που έτσι κι αλλιώς βρισκόταν στην κυβέρνηση μαζί με τη ΝΔ και ασπάζεται την ίδια ιδεολογία περί της ευρωπαικής προοπτικής της χώρας .Μάλιστα σημειώνουν με νόημα ότι τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ δεν του επιτρέπουν να παίξει κεντρικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα αν πορευθεί μόνο του προς τον λαό.
  • Το ΠΟΤΑΜΙ που σθεναρά υποστηρίζει ήδη οποιαδήποτε συμφωνία εξασφαλίζει την ευρωαπαική πορεία της χώρας και που θα ήταν ανακόλουθο πολιτικά εαν αρνούνταν να συμμετάσχε σε ένα τέτοιο συνασπισμό.
  • Η ΔΗΜΑΡ που με το νέο ηγετικό σχήμα έχει ευρωπαικό προσανατολισμό και στήριξε αρκετές από τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις όταν συμμετείχε στο κυβερνητικό σχήμα.
  • Τμήμα των ΑΝΕΛ όπως και μεμονωμένες περιπτώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτόν τον συνασπισμό, αποβάλλοντας έτσι από πάνω τους και την περίπτωση να ανήκουν σε εναν κυβερνητικό σχηματισμό που θα ρίξει την χώρα στα βράχια.
  • Ο Ευάγγελος Βενιζέλος που αποχώρησε από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αλλά όχι από την πολιτική θα μπορούσε να ήταν εκ των βασικών εκφραστών και υποστηρικτών μια τέτοιας κίνησης.
  • Προσωπικότητες από όλο το φάσμα της βουλής αλλά και των οικονομικών και κοινωνικών φορέων ανεξαρτήτου κόμματος θα αποτρελούσαν ηχηρά στελέχη αυτού του φιλοευρωπαικού σχηματισμού.

Το σενάριο έτοιμο, τα υλικά πάνω κάτω επίσης έτοιμα, τι μας μένει; Η επίσημη πρόταση και πρωτοβουλία.