Στους 17.700 υπολογίζονται οι άστεγοι μόνο στο Λεκανοπέδιο, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Η κυρία Φωτίου στη Βουλή σημείωσε ότι υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες αστέγων: Αυτοί που δεν έχουν καθόλου στέγη και βρίσκονται στο δρόμο, οι στερούμενοι κατοικίας και οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα ιδρύματα, αυτοί που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το νοίκι τους και βρίσκονται υπό καθεστώς εξώσεων ή κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, διότι το δάνειό τους δεν αποπληρώνεται και όσοι διαβιούν σε καταυλισμούς, σε ανεπαρκή ιδρύματα, ακόμη και μες στο αυτοκίνητό τους.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Κρήτης  πάντως μόνο για το Λεκανοπέδιο υπάρχουν 17.700 άτομα που εμπίπτουν στις δύο πρώτες κατηγορίες, ενώ για τα «κόκκινα» δάνεια και τους καταυλισμούς οι υπολογισμοί ξεκινούν από 93.000 και μπορεί να φτάνουν και τα 500.000.

Η κυρία Φωτίου τόνισε ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας, θα υπάρχει πλήρης και ακριβής εικόνα, ποιοι θα επωφεληθούν από αυτούς που έκαναν αιτήσεις μέχρι τις 30 Μαϊου, που ήταν και η καταληκτική ημερομηνία και ζήτησαν να ενταχθούν στις ευεργετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε η κα Φωτίου, έχουν κατατεθεί 300.000 αιτήσεις και, όπως τόνισε, «το τραγικό είναι πως τα 140.000 άτομα ζητούν ρεύμα, ενώ 297.00 ζητούν σίτιση».

«Επιδότηση στέγης ζήτησαν 90.000 άτομα. Ωστόσο, θα δοθεί ένα επίδομα ενοικίου που θα κυμαίνεται από 70 ευρώ - 220 ευρώ μηνιαίως σε 30.000 οικογένειες, δηλαδή μόνο το ένα τρίτο των αιτήσεων θα είναι δυνατό σε πρώτη φάση να καλυφθεί», υπογράμμισε.

Ακόμα η κα Φωτίου επεσήμανε ότι επιταχύνεται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΤΕΒΑ με κονδύλια ύψους 135 εκατ. ευρώ και αφορά τη σίτιση, ενώ έχουν δοθεί οι κάρτες ασφάλισης σε όλους τους ανασφάλιστους πολίτες ώστε να έχουν άμεσα πρόσβαση στο σύστημα υγείας και παράλληλα εξετάζεται και η κάρτα διαδρομών για ανέργους. Μέσα στα σχέδια του υπουργείου, όπως ανέφερε, είναι και η αξιοποίηση 240 κτιρίων που είναι αυτή τη στιγμή αναξιοποίητα στην Αθήνα.