Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Στην αποκάλυψη πως η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου έχει στην κατοχή της έγγραφο του ΔΝΤ από τον Μάρτιο του 2010 στο οποίο περιγράφονται αναλυτικά τα μέτρα που στη συνέχεια εφαρμόστηκαν στην χώρα μας, προχώρησε ο Ερίκ Τουσέν.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της επιτροπής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στη Βουλή παρουσία της Εύα Ζολί, αντιπροέδρου της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου για τη φορολογία στην Ευρώπη, είπε ότι το έγγραφο αυτό προκύπτει από δικογραφία. Με λίγα λόγια, ο κ. Τουσέν, δήλωσε ότι δυο μήνες πριν υπογραφεί το πρώτο Μνημόνιο, οι εταίροι και δανειστές, είχαν ουσιαστικά προεξοφλήσει το «φάρμακο» το οποίο θα έδιναν στην ελληνική οικονομία.

Από εκεί και πέρα, κ. Ζολί, αναφέρθηκε στο σκάνδαλο φοροαποφυγής Lux Leaks που έγινε στο Λουξεμβούργο και επέτρεψε σε πολυεθνικές εταιρίες να έχουν προκλητική έκπτωση φόρου. Μάλιστα μέσα σε αυτές τις τιςυεθνικές συμπεριλαμβάνονται και σειρά ελληνικών επιχειρήσεων όπως οι coca cola, Mc Artur, wind, Eurobank.

Συνάντηση Κωνσταντοπούλου- Φαλτσιανί

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου αποκάλυψε πως κατά την παρουσία της στο Παρίσι στα τέλη του προηγούμενου μήνα, συναντήθηκε με τον κ. Φαλτσιανί, ο οποίος είναι το πρόσωπο που έδωσε στη δημοσιότητα τις περιβόητες λίστες των μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία, μέσα από την οποία βγήκε και η ελληνική, γνωστή ως λίστα Λαγκάρντ.

Όπως είπε μάλιστα, η επιτροπή λογιστικού ελέγχου θα ζητήσει τη συνδρομή του κ. Φαλτσιανί για την διαλεύκανση της υπόθεσης.