current views are: 1

11 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση14:56

«Βόμβες» ΔΝΤ: Πολύ μακριά από συμφωνία – Αποχώρησαν τα τεχνικά κλιμάκια

Για σημαντικές διαφορές με την Ελλάδα κάνει λόγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημειώνοντας ότι δεν έχει υπάρξει πρόοδος στα ζητήματα του ασφαλιστικού του ΦΠΑ και των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Δημοσίευση 14:56’
αρθρο-newpost

Για σημαντικές διαφορές με την Ελλάδα κάνει λόγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημειώνοντας ότι δεν έχει υπάρξει πρόοδος στα ζητήματα του ασφαλιστικού του ΦΠΑ και των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ένα τελείως διαφορετικό κλίμα από αυτό που διαμορφώθηκε στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ώρες, παρουσιάζει το ΔΝΤ, με τον εκπρόσωπό του να κάνει λόγο για μεγάλες διαφορές στη διαπραγμάτευση με την Αθήνα και να ανακοινώνει ότι η τεχνική ομάδα του Ταμείου αποχώρησε ήδη από την βελγική πρωτεύουσα. 

Ο Τζέρι Ράις, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων στην  Ουάσινγκτον, τόνισε ότι δεν έχει υπάρξει πρόοδος στα ζητήματα του ασφαλιστικού του ΦΠΑ και των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, σημειώνοντας ότι η συμφωνία είναι ακόμα μακριά. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι η τεχνική ομάδα του ΔΝΤ αποχώρησε από τις Βρυξέλλες και επέστρεψε στην Ουάσιγκτον, γεγονός που συνέδεσε με το γεγονός ότι οι συζητήσεις διεξάγονται σε πολιτικό επίπεδο. «Δεν είμαστε πολιτικός θεσμός, είμαστε τεχνικός θεσμός», είπε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ μας στους περισσότερους τομείςκλειδιά» τόνισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου. «Δεν υπάρχει πρόοδος στο να γεφυρωθούν αυτές οι διαφορές, πρόσφατα, και έτσι, είμαστε αρκετά μακριά από μία συμφωνία».

Ωστόσο, ο κ. Ράις τόνισε ότι το Ταμείο παραμένει «πλήρως δεσμευμένο» στην Ελλάδα, δείχνοντας έτσι ότι δεν τίθεται ζήτημα αποδέσμευσης από το πρόγραμμα. 

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία προετοιμασίας νέων προτάσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η μπάλα βρίσκεται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Ελλάδας».

Εμμονή με τις συντάξεις

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ μίλησε για διαφορές στις συντάξεις, στους μισθούς, στη φορολογία και τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι χωρίς αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πετύχει τους απαραίτητους δημοσιονομικούς στόχους για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, «κάτι που έχουν αποδεχτεί όλες οι πλευρές», τόνισε.

Ο κ. Ράις συμπλήρωσε πως οι κρατικές επιδοτήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία απορροφούν κάθε χρόνο περίπου το 10% του ελληνικού ΑΕΠ, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 2,5%. Τόνισε πως οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι λίγο μικρότερες από τις συντάξεις στη Γερμανία και δίνονται νωρίτερα, παρά το ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στο οικονομικό μέγεθος των δυο χωρών.

Ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ ουδέποτε ζήτησε να πληγούν οι πιο αδύναμοι και φτωχοί συνταξιούχοι, ενώ έκανε λόγο για δημιουργία «εντυπώσεων» σε βάρος του Ταμείου. «Το ΔΝΤ πάντα δίνει έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική ισορροπία», υπογράμμισε.

Αγκάθι ο ΦΠΑ

Για το ζήτημα του ΦΠΑ, ανέφερε ότι το ισχύον σύστημα είναι υπερβολικά «σύνθετο» και γι’ αυτό επιτρέπει τεράστια απώλεια εσόδων.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση του προγράμματος, ο κ. Ράις διευκρίνισε πως μολονότι το Ταμείο είναι «πάντα ευέλικτο» σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, οι στόχοι αυτοί θα πρέπει πάντα να συνδέονται και από τα ανάλογα μέτρα.

Σε ερώτηση για το εάν η χρηματοδότηση του προγράμματος απαιτεί και «κούρεμα» του χρέους, ο κ. Ράις είπε πως στο πρόγραμμα υπάρχει ήδη ένα «συμφωνημένο πλαίσιο» για τη βιωσιμότητα του χρέους (σ.σ. το Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012), επαναλαμβάνοντας πως δεν έχει τεθεί από κανέναν ζήτημα αλλαγής του.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι ενδεχόμενη επιπρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας θα εξεταστεί μόνο όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Ράις αρνήθηκε να επιβεβαιώσει πληροφορίες για χάσμα μεταξύ των τριών θεσμών, ενώ ερωτηθείς για τις δόσεις που θα πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα στο τέλος του μήνα από την Ελλάδα, τόνισε «οι ελληνικές αρχές έχουν δημόσια δηλώσει ότι θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».

 


σχετικα αρθρα