Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

«Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας είναι απολύτως απαραίτητη και μέχρι να συμβεί αυτό οι πιθανότητες ανάκαμψης είναι παρά πολύ ισχνές» τόνισε ο Φιλίπ Λεγκρέν, πρώην σύμβουλος του Ζοζέ Μπαρόζο, μιλώντας στην Επιτροπή Ελέγχου του χρέους

Τόνισε, μάλιστα, ότι «οποιαδήποτε επιπλέον χρηματοδότηση διοχετεύεται στην αποπληρωμή του χρέους και οποιαδήποτε επιπλέον μέτρα θα είναι προς αυτή τη κατεύθυνση».

Με τα λόγια αυτά ο πρώην σύμβουλος του τέως προέδρου της Κομισιόν έδωσε το δικό του στίγμα για το μείζον ζήτημα του ελληνικού χρέους. Ο κ. Λεγκρέν, που έχει γράψει σειρά βιβλίων για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η Ευρώπη τη κρίση χρέους των κρατών μελών της (Ελλάδα, Πορτογαλία,  Ιρλανδία), μίλησε για το πρόγραμμα που επιβλήθηκε και χώρα μας και επί της ουσίας υποστήριξε πως τα δάνεια τα οποία έλαβε η Ελλάδα ήταν η προσπάθεια της Γερμανίας και της Γαλλίας να διασώσουν τις δικές τους τράπεζες από τις ενδεχόμενες απώλειες μιας αναδιάρθρωσης.

Στο σημείο, όμως, που ήταν λάβρος και ουσιαστικά έδωσε πάτημα για περεταίρω διερεύνηση από την Επιτροπή, ήταν στον ρόλο που έπαιξε η ΕΚΤ, για την οποία είπε «υπερέβη της εξουσίας της».

Αναλυτικότερα, υποστήριξε πως θα έπρεπε το 2010 να παραταθεί η λήξη των ομολόγων και όχι να δοθεί δάνειο πως τη χώρα μας. «Οι αξιωματούχοι της ΕΕ πρωτίστως οι κ.κ. Τρισέ, Σαρκοζί, Μέρκελ και Στρος Καν, αποφάσισαν να προσποιηθούν ότι η Ελλάδα περνούσε από προσωρινές δυσκολίες χρηματοδότησης. Έτσι προσποιήθηκαν ότι κινδύνευε η σταθερότητα της Ευρωζώνης. Ουσιαστικά όμως διασώθηκαν γαλλικές και γερμανικές τράπεζες», δήλωσε χαρακτηριστικ.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «δεν υπήρξε διάσωση της Ελλάδας αλλά των πιστωτών. Αυτό είναι ξεκάθαρο! 9 από τα 10 ευρώ που έχουν δοθεί ως δάνειο έχουν καταλήξει ως αποπληρωμή του δανείου και όχι προς όφελος του κράτους ή του λαού».

Ο πρώην σύμβουλος του Μπαρόζο, σημείωσε ακόμη, πως η συνολική έκθεση των γαλλικών τραπεζών στη χώρα μας το 2010 ξεπερνούσε τα 82 δις ευρώ και των γερμανικών άγγιζαν τα 38 δις ευρώ. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τον φόβο για μετάδοση της κρίσης όπως έγινε με την υπόθεση της Lehman Brothers, ήταν σύμφωνα με τον κ. Λεγκρέν οι λόγοι που οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν προχώρησαν σε αναδιάρθρωση, καθώς φοβήθηκαν ότι θα έπρεπε να λογοδοτήσουν στους φορολογούμενούς τους που θα έχαναν χρήματα.

Ο ρόλος της ΕΚΤ και του Τρισέ

Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ και βάσει των αναφορών του κ. Λεγκρέν προκείπτουν ουσιαστικά ερωτήματα για την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να παρέμβει στη δευτερογενή αγορά και να αγοράσει ελληνικά ομόλογα που κατείχαν γαλλικές και γερμανικές τράπεζες σε τιμή πολύ υψηλότερη από αυτή που θα μπορούσαν υπό άλλες συνθήκες να κερδίσουν.

Αυτή όμως η απόφαση αφενός διέσωσε τις τράπεζες αυτές, καθώς μείωσε τη χασούρα τους, αφετέρου όμως αύξησε κατά 27 δις ευρώ το ελληνικό δημόσιο χρέος στο οποίο και «φορτώθηκε» η επαναγορά των ομολόγων. Αυτό είναι ίσως και το σημείο στο οποίο μπορεί να «επενδύσει» η επιτροπή στην προσπάθειά της να αναδείξει τα σημεία του ελληνικού χρέους που είναι τουλάχιστον παράτυπα.

«Ο ρόλος της ΕΚΤ δεν είναι να επιβάλει ή να απειλεί για να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις! Δεν έχουν δουλειά οι κετνρικοί τραπεζίτες να εμπλέκονται σε πολιτικά ζητήματα», είπε ο κ. Λεγκρέν.

Μάλιστα, για να εξηγήσει την κίνηση αυτή της ΕΚΤ, επιτέθηκε προσωπικά στον τότε διοικητή της κ. Τρισέ λέγοντας πως ήταν πάντα Γάλλος αξιωματούχος και πως έβλεπε πάντα τα συμφέροντα των γαλλικών τραπεζών και της χώρας του. « Τότε έλεγε πως δεν μπορούσε να χρεοκοπήσει μια χώρα της ΕΕ. Πίσω όμως από αυτό το προσωπείο, το θέμα ήταν η προστασία των τραπεζών. Είναι ξεκάθαρο στο τρόπο που η ΕΚΤ συμπεριφέρθηκε στην Ιρλανδία που την απείλησε με έξοδο από το ευρώ αν δεν υπέβαλε αίτημα για βοήθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά.  

Πάντως, χαρακτήρισε «απίθανο» το ενδεχόμενο οι ελληνικές αρχές το 2010 να «φούσκωσαν» τα στατιστικά στοιχεία προκειμένου να δραματοποιήσουν την κατάσταση της εθνικής οικονομίας. Όπως είπε, δεν είχε λόγο να καταστρέψει την πολιτική της φήμη ούτε να παραδώσει τον έλεγχο της χώρας σε ξένους.