«Καρφιά» με πολλούς αποδέκτες άφησε στην ομιλία της η Περιφερειάρχης Αττικής στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την πυρκαγιά σε ιδιωτική επιχείρηση στον Ασπρόπυργο.

Όπως τόνισε η κυρία Ρένα Δούρου: «Αυτή η πυρκαγιά λειτούργησε ως καθρέφτης. Καθρέφτης όλων, των χρόνιων παθογενειών του κρατικού μηχανισμού και των φορέων της εξουσίας.  Και μιλάμε για χρόνιες παθογένειες, παθογένειες που δεν δημιουργήθηκαν χθες ή πριν από τέσσερις μήνες.

Μόνη της η συγκεκριμένη επιχείρηση, η οποία πήρε άδεια, η οποία διέπραττε σωρηδόν παραβάσεις της νομοθεσίας, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός μοντέλου στρεβλής ανάπτυξης. Δηλαδή: μιας ανάπτυξης η οποία στηρίζεται στην ανεξέλεγκτη παράνομη δραστηριότητα. Μιας ανάπτυξης σε βάρος των πολιτών, του κοινωνικού συνόλου αλλά και της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Μια ανάπτυξη που είναι δυστυχώς ταυτισμένη με τη Δυτική Αθήνα, με τη χρόνια υποβάθμισή της».

Η κυρία Δούρου σημείωσε ότι η μεγάλη, καταστροφική για το περιβάλλον, και την ποιότητα ζωής, πυρκαγιά στην ιδιωτική επιχείρηση του Ασπρόπυργου, επιβεβαίωσε με τραγικό τρόπο την επείγουσα ανάγκη να μπει τέλος στο μοντέλο αυτό που, όπως έχουμε επανειλημμένα δηλώσει, είναι μήτρα παραγωγής διαφθοράς.

«Το ίδιο το ιστορικό της επιχείρησης, τα πρόστιμα που έχει δεχθεί για παραβάσεις της νομοθεσίας, μιλάει από μόνο του. Μιλάει και λέει ότι πρέπει άμεσα να αλλάξει η φιλοσοφία της διαχείρισης των απορριμμάτων για να πάψει για παράδειγμα η Δυτική Αττική να είναι η κατά σύστημα υποβαθμισμένη περιοχή που δέχεται όλες τις επιβαρυντικές συνέπειες μιας διαχείρισης απορριμμάτων που παραβιάζει την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία. 

Σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο περιστατικό και την ανταπόκριση των αρχών τόνισε, 

«η Περιφέρεια Αττικής, δρώντας στα όρια των αρμοδιοτήτων της και ακόμη υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητές της, συνέδραμε με κάθε τρόπο και μέσο την Πυροσβεστική. Έθεσε στη διάθεση της Πυροσβεστικής ό,τι μέσο της ζητήθηκε. Ήταν παρούσα επιτόπου, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά. Οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες της δρούσαν υπό τις εντολές της Πυροσβεστικής, αρχικά με τη διάθεση 6 υδροφόρων και την επόμενη ημέρα με τη διάθεση 12. Με την παροχή επίσης μηχανημάτων έργου. Και όλα τούτα με κόστος πάνω από 40 χιλιάδες ευρώ.

Η Περιφέρεια Αττικής ήταν εκείνη που κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για παράνομες και αυθαίρετες πράξεις από τις οποίες προέκυψε κίνδυνος για τους πολίτες, υποβάθμιση και μόλυνση του περιβάλλοντος. Η Περιφέρεια Αττικής ήταν εκείνη που σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς προχώρησε στη μέτρηση των εκλυόμενων σωματιδίων και τοξικών ουσιών που δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα και απειλούν τη δημόσια υγεία».

Και πρόσθεσε ότι:

«Υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητές της, υπερβαίνοντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια, η Περιφέρεια Αττικής, είτε πρόκειται για την πυρκαγιά στην επιχείρηση του Ασπρόπυργου, είτε για τις πλημμύρες του Οκτωβρίου του 2014, έδειξε, απέδειξε εμπράκτως ότι διαθέτει την πολιτική βούληση και τη γνώση για να πράττει, να συμπράττει όπου χρειάζεται με τους συναρμόδιους φορείς και να φέρνει σε πέρας το έργο που της ανέθεσαν οι πολίτες. Την άσκηση της διοίκησης της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας.

Αυτήν την ευθύνη την αναλάβαμε πριν από εννιά μήνες και καθημερινά εργαζόμαστε, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, για να την τιμήσουμε. Για να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες και τις ανάγκες τους. Για να βρισκόμαστε εκεί όπου απαιτούν οι συνθήκες, έστω κι αν αυτό δεν προβλέπεται από κάποιο ΦΕΚ, υπερβαίνοντας τη γραφεικρατία και κινούμενοι οριακά στο επίπεδο των αρμοδιοτητων.

Ωστόσο ήδη η Περιφέρεια Αττικής έχει ξεκινήσει την αλλαγή εκείνη που θα αλλάξει πλήρως το τοπίο - τόσο στη Δυτική Αττική όσο και συνολικά στην Περιφέρεια. Εχει δρομολογήσει τη ριζική αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων. Βάζει τέλος στο πλήρως αποτυχημένο συγκεντρωτικό μοντέλο της Φυλής, ακριβώς το μοντέλο που παράγει το είδος της διαφθοράς που οδγησε και οδηγεί σε πυρκαγιές σαν αυτή στον Ασπρόπυργο».