current views are: 1

11 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση18:29

Νίπτουν τας χείρας τους οι Βρυξέλλες και ρίχνουν τον Τσίπρα στα «δόντια» του ΔΝΤ

Στις άγριες διαθέσεις του ΔΝΤ αφήνουν πλέον οι Βρυξέλλες την Ελλάδα, μετά και την έσχατη προσπάθεια του Ζαν  Κλοντ Γιουνκέρ να γεφυρώσει τις διαφορές, στις επαφές που είχε με τον έλληνα Πρωθυπουργό. 

Δημοσίευση 18:29’
αρθρο-newpost

Στις άγριες διαθέσεις του ΔΝΤ αφήνουν πλέον οι Βρυξέλλες την Ελλάδα, μετά και την έσχατη προσπάθεια του Ζαν  Κλοντ Γιουνκέρ να γεφυρώσει τις διαφορές, στις επαφές που είχε με τον έλληνα Πρωθυπουργό. 

Στις άγριες διαθέσεις του ΔΝΤ αφήνουν πλέον οι Βρυξέλλες την Ελλάδα, μετά και την έσχατη προσπάθεια του Ζαν  Κλοντ Γιουνκέρ να γεφυρώσει τις διαφορές, στις επαφές που είχε με τον έλληνα Πρωθυπουργό. Την  ίδια ώρα, όλες οι πλευρές των δανειστών λένε ότι ο χρόνος τελειώνει.

Παρά την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να αναγάγει τις συνομιλίες σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και να πετάξει έξω από το παιχνίδι τα τεχνικά κλιμάκια και κυρίως το Ταμείο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα, προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για τζογάρισμα. 

Ορισμένοι, πάντως, εκφράζουν την άποψη ότι η Κομισιόν αφήνει τον «κακό» συνομιλητή (ΔΝΤ) να βγει μπροστά και να υψώσει εκείνο τις σκληρές απαιτήσεις για ριζική αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού. 

Πηγές των Βρυξελλών έλεγαν ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ από  τις τεχνικές διαβουλεύσεις δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Η αποστολή επέστρεψε στην Ουάσιγκτον, καθώς δεν υπήρχαν τεχνικά κλιμάκια εκ μέρους της Ελλάδας στο Brussels Group για να συζητήσουν. Η ενόχληση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού διαφάνηκε και από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Ταμείου Τζέρι Ράις, ο οποίος είπε ότι «οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σε πολιτικό επίπεδο και εμείς δεν είμαστε πολιτικός θεσμός». 

Διαφωνία για την κατάργηση του Brussels Group φέρεται να εξέφρασε στις ελληνικές αρχές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς οι δανειστές επιμένουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο για να οριστικοποιηθούν οι τελευταίες κρίσιμες λεπτομέρειες.

Στο πλαίσιο αυτό φέρεται να κινήθηκε και ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς -σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες- είπε στον έλληνα Πρωθυπουργό ότι «αυτή είναι η τελευταία του προσπάθεια» και ότι θα θα πρέπει τώρα η Ελλάδα να εργαστεί πάνω στην πρόταση που του έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα μάλιστα με τηλεγράφημα του ΜΝΙ, ουσιαστικά ο Γιουνκέρ διαμήνυσε   στον Τσίπρα ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για συμφωνία, λέγοντας εμμέσως ότι δεν θα υπάρξει νέα μεταξύ τους συνάντηση.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του επιμένει ότι υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές σχεδόν σε όλα τα σημεία-κλειδιά της διαπραγμάτευσης:

  • Συντάξεις
  • ΦΠΑ
  • Πρωτογενές πλεόνασμα
  • Χρηματοδοτικό κενό

Ο κλοιός στενεύει γύρω από την ελληνική κυβέρνηση και οι τρεις θεσμοί θέτουν ως καταληκτική προθεσμία για εξεύρεση λύσης, τη 18η Ιουνίου οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup. Κυβερνητικές πηγές, πάντως, τονίζουν τη διάσταση απόψεων που εξακολουθεί να υπάρχει ανάμεσα στους θεσμούς και βάζει προσκόμματα στην επίτευξη συμφωνίας. 

 


σχετικα αρθρα