Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Για αδιέξοδο του Αλέξη Τσίπρα που διαπίστωσε, με σκληρό τρόπο, ότι δεν μπορεί να υπολογίζει μόνον στην πολιτική διαπραγμάτευση κάνουν λόγο στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στον απόηχο της... αποχώρησης του ΔΝΤ από το τραπέζι των συζητήσεων αλλά και της σαφούς οδηγίας Μέρκελ προς τον έλληνα Πρωθυπουργό να τα βρεί με τους... θεσμούς. Η φράση που άκουσε ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε, δεν είναι καινούργια. Την ίδια στάση κράτησε η γερμανική πλευρά έναντι μίας σειράς πρωθυπουργών από τον Γ. Παπανδρέου και το Λ. Παπαδήμο μέχρι και τον Αντώνη Σαμαρά που είδε τις επερχόμενες, τότε, εκλογές να καθιστούν αδιάλλακτους τους εταίρους και, τελικά, να ενταφιάζουν το σχέδιο για την προστατευμένη έξοδο από το μνημόνιο. 

Στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά δεν απέκλειαν, χθες, και πριν την κλιμάκωση από την πλευρά του ΔΝΤ, το ενδεχόμενο μίας παράτασης του μνημονίου, καθώς μεταξύ άλλων κάτι τέτοιο δεν θα απαιτούσε νέα κονδύλια για τα οποία θα δυσφορούσαν, σε αυτή τη συγκυρία, τα ξένα κοινοβούλια. Άλλωστε, αυτό μοιάζει να αποτελεί και σανίδα σωτηρίας για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που βλέπει το σύνολο της προεκλογικής της ρητορείας αλλά και όσων μετεκλογικά έλεγε να καταρρέει. 

Ωστόσο, στη Νέα Δημοκρατία – που όπως αποκάλυψε το Newpost παρακολουθούν στενά τα δημοσιονομικά μεγέθη και τα ταμειακά ελλείμματα – θεωρούν ότι η όποια τέτοια εξέλιξη όχι μόνον δεν θα λειτουργήσει κατευναστικά για την κοινωνία και την οικονομία αλλά, αντιθέτως, θα παρατείνει την εκκρεμότητα εντείνοντας τα υφεσιακά φαινόμενα. Στη Συγγρού, άλλωστε, θεωρούν ότι η όποια ρύθμιση των κεφαλαίων του ΤΧΣ, των ομολόγων της ΕΚΤ αλλά και των κερδών των κεντρικών τραπεζών θα κατατείνει μόνον στην κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας, αφήνοντας επί μακρόν την ελληνική οικονομία σε συνθήκες ανασφάλειας και συρρίκνωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως σημειώνουν γαλάζιοι επιτελείς, αν στις ανάγκες κάλυψης τόκων, ομολόγων προστεθούν οι τρέχουσες ανάγκες, τα 2,5 και πλέον δισεκατομμύρια νέων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, η ανάγκη «επιστροφής» των κεφαλαίων ΟΤΑ και φορέων του Δημοσίου αλλά και το διευρυνόμενο ταμειακό έλλειμμα, τότε τα λεφτά απλώς δεν φτάνουν. 

Ο κ. Σαμαράς έχει ζητήσει ετοιμότητα από τα στελέχη του απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο. Ο ίδιος, όπως και σειρά μετριοπαθών στελεχών, δεν αποκλείουν να υπάρξει τελική συμφωνία και, μάλιστα, αυτή να ψηφιστεί χωρίς σοβαρές αναταράξεις από τους βουλευτές της συμπολίτευσης. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι πολύ σύντομα – δηλαδή το φθινόπωρο – ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του θα βρεθούν σε έντονη πίεση τόσο στο εσωτερικό (φόροι, διάψευση προσδοκιών κλπ) όσο και στο εξωτερικό (απαίτηση για νέα μέτρα και μνημόνιο) μέτωπο, με απροσδιόριστες συνέπειες.