Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας συζητούσε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου να γεφυρώσουν τις διαφορές που έχουν απομείνει ώστε να υπάρξει συμφωνία, το ΔΝΤ δυναμίτισε το κλίμα αισιοδοξίας των Βρυξελλών. Αποφάσισε να αποχωρήσει από το Brussels Group, μιλώντας για «μεγάλες διαφορές» και για συμφωνία που είναι «ακόμα μακριά». 

Εκ των πραγμάτων, τα «σύννεφα» που προκλήθηκαν σκίασαν τις συνομιλίες και έφεραν σε πρώτο πλάνο τα ακανθώδη ζητήματα- τις διαφωνίες. Για τον ΦΠΑ, τις συντάξεις, τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά και τον τρόπο χρηματοδότησης για να φτάσουμε σε συμφωνία «η οποία θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος», όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός μετά τη δίωρη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν. 

Η ελληνική κυβέρνηση- και αυτό έχει τη σημασία του- συμμερίζεται την αισιοδοξία όσων εκτιμούν ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία είναι έτοιμη να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία σύντομα, ακόμα και τα επόμενα 24ωρα. 

Αυτά βλέπει προφανώς η Αριστερή Πλατφόρμα και παίρνει τα… μέτρα της, μιλώντας για τελεσιγραφικού χαρακτήρα πιέσεις και εκβιαστικά μηνύματα προκειμένου να υπάρξει επίσπευση της συμφωνίας. 

Όσο πλησιάζει η ώρα των υπογραφών, ταυτόχρονα με τις πιέσεις, αυξάνεται και η αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, η κοινοβουλευτική ομάδα του οποίου θα κληθεί να επικυρώσει τα όσα συμφωνηθούν. 

Ήδη, ο Αλέξης Μητρόπουλος φαίνεται να βαδίζει ένα δικό του- μοναχικό δρόμο με καθημερινές δηλώσεις διαφοροποίησης που προκαλούν άλλοτε εκνευρισμό και άλλοτε δυσθυμία στα ανώτερα κλιμάκια της κυβέρνησης. Πρόκειται όμως για περίπτωση που δεν απασχολεί έντονα υπό την έννοια ότι πίσω του δεν στοιχίζονται άλλοι βουλευτές. 

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Αριστερή Πλατφόρμα που έχει ισχυρές δυνάμεις και στο κόμμα και στην κοινοβουλευτική ομάδα και στην κυβέρνηση (Λαφαζάνης, Στρατούλης, Χουντής, Ήσυχος). 

Όλα δείχνουν ότι αν η συμφωνία εμπεριέχει κάποιου είδους πρόβλεψη για να καταστεί βιώσιμο το χρέος, δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Θα διακινδυνεύαμε να πούμε ότι η συμφωνία θα περάσει χωρίς κραδασμούς, ίσως με λίγη γκρίνια.

Αν δεν υπάρχει η μαγική λέξη «χρέος», τα πράγματα θα δυσκολέψουν. Όχι φυσικά ότι η Αριστερή Πλατφόρμα θα ρισκάρει να βάλει πρόωρο τέλος στην κυβέρνηση πρώτη φορά Αριστερά, αλλά κάποιες εκπλήξεις οφείλουμε να τις περιμένουμε. Κρατώντας πάντα επιφυλάξεις, καθώς πίσω από τον Λαφαζάνη, τελευταία στοιχίζονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορετικές αφετηρίες. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Αριστερή Πλατφόρμα συνυπάρχει το Αριστερό Ρεύμα (με πολλούς κομμουνιστογενείς παλαιάς κοπής) και η ΔΕΑ των τροτσκιστών του Νταβανέλου. Σε άλλες εποχές, οι πρώτοι με τους δεύτερους, θα ήταν πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατον να συνεννοηθούν…