Πρωταγωνιστεί και πάλι η Ελλάδα στα πρωτοσέλιδα των γερμανικών εφημερίδων, με κύρια σημεία αναφοράς την αποχώρηση του ΔΝΤ από τις συνομιλίες, αλλά και την προετοιμασία της 'Ανγκελα Μέρκελ για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας!

Ως ένα «αιώνιο πέραδωθε» περιγράφει η Handelsblatt τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας. Η εφημερίδα αναφέρεται στην αποχώρηση του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις, καθώς δεν βλέπει πρόοδο σε αυτές. Πιο φιλική αλλά ανεπιτυχή χαρακτηρίζει την χθεσινή προσέγγιση Τσίπρα-Γιουνκέρ η εφημερίδα, καθώς και πάλι οι δύο τους μίλησαν αόριστα για την επίλυση του χρέους.

Η πίεση αυτή τη φορά έρχεται από το εξωτερικό, αφού σύμφωνα με το άρθρο, ο πρόεδρος της Bundesbank Τζενς Βάιντμαν προειδοποίησε ότι αυξάνεται ο κίνδυνος μιας ελληνικής χρεοκοπίας.

«Η 'Ανγκελα Μέρκελ σχεδιάζει πια το Grexit» είναι ο πηχιαίος τίτλος της Bild και αναφέρεται στις «μεγάλες διαφορές» του ΔΝΤ με την κυβέρνηση, καθώς και στην αποχώρηση του Ταμείου από τις συνομιλίες.

«Η χρεοκοπία δεν μπορεί πια να εμποδιστεί, παρότι η Άνγκελα Μέρκελ αγωνίζεται εδώ και μήνες για την Ελλάδα» τονίζει η Bild, λέγοντας ότι πλέον η καγγελάριος μιλά τώρα ανοιχτά για ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε εμπιστευτικές συνομιλίες της.

Η εφημερίδα απαριθμεί τους λόγους που η επικεφαλής της Γερμανικής κυβέρνησης μιλά ξαφνικά για χρεκοπία και τους συνοψίζει στην αποτυχία των πολλαπλών συναντήσεων, στην λήξη των συνομιλιών με το ΔΝΤ, αλλά και για την αυξανόμενη πίεση που δέχεται από τους βουλευτές του κόμματός της.

Επίσης, τονίζεται ότι στο Βερολίνο ήδη από σήμερα τρέχει ένα εντατικό πρόγραμμα που θα υποδεικνύει τι θα γίνει σε περίπτωση χρεοκοπίας, μιλώντας για περιορισμούς στους πελάτες των ελληνικών τραπεζών και ενα πιθανό «κούρεμα» καταθέσεων στην χώρα. 

Στην ακύρωση των συνομιλιών του ΔΝΤ με την Ελλάδα αναφέρεται η Der Spiegel, η οποία κάνει λόγο για ακόμα πιο έντονες διαφορές του ΔΝΤ με την Ελλάδα και για την δίνη στην οποία βρίσκονται οι χρηματιστηριακές αγορές.

Η εφημερίδα μιλά για προσωρινή αποχώρηση του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις, σχολιάζοντας τον απότομο τόνο του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις.«Δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος στις συνομιλίες και τώρα η μπάλα είναι πλέον στο ελληικό γήπεδο. Είμαστε ακόμα μακριά από την συμφωνία» σχολίασε ο αξιωματούχος. «riechenlands Schuldenkrise

«Ωρα αποφάσεων για την Ελλάδα» εχει στον τίτλο της η FAZ, η οποία τονίζει ότι την ώρα που το κυβερνών κόμμα ετοιμάζει τα μέλη του και τον κόσμο για πιθανή ανάκαμψη, η καγγελάριος αναφέρει ανοιχτά και ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας

Οι πιστωτές έχουν αυξήσει τις πιέσεις τους στην Ελλάδα και υπάρχουν τώρα ενδείξεις ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποδεχθεί τους όρους λιτότητας για περαιτέρω στήριξη.

Η εφημερίδα αναφέρεται ξανά στην προθεσμία της 18ης Ιουνίου, στο επερχόμενο Eurogroup, η οποία μπορεί να είναι ημερομηνία-ορόσημα για το ελληνικό ζήτημα, αφού, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία.