Την πεποίθηση πως πρέπει να λυθεί σύντομα το θέμα της Ελλάδας, εξέφρασε ο  Ιταλός υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης, Σάντρο Γκότζι. 

Μιλώντας στη Λα Ρεπούμπλικα είπε πως «πρέπει να λύσουμε σύντομα το θέμα της Ελλάδας για να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο, στο τέλος του μήνα, στις νέες και ευρύτερες διαδικασίες μεταρρύθμισης της Ένωσης».

«Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι: ή η ολοκλήρωση γίνεται πραγματική, ή κινδυνεύει όλο το οικοδόμημά της» προσθέτει ο Γκότζι, σύμφωνα με τον οποίο «η διακυβέρνηση του ευρώ πρέπει να γίνει, πλέον, πολιτικής φύσης, και όχι τεχνοκρατικής, με έναν πρόεδρο "πλήρους απασχόλησης", o οποίος να δρα σε μόνιμη βάση υπό τον δημοκρατικό έλεγχο του Ευρωκοινοβουλίου, συνδιαλεγόμενος και με τα εθνικά κοινοβούλια».

Ο στενός συνεργάτης του Ματέο Ρέντσι απορρίπτει την προσέγγιση «των χωρών του Βορρά που θεωρούν ότι πρώτα πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και μόνον στη συνέχεια θα μπορέσει να ακολουθήσει η πολιτική ένωση».

Η θέση της ιταλικής κυβέρνησης, την οποία και εξηγεί στη Λα Ρεπούμπλικα, είναι «να ξεκινήσει μια ενισχυμένη συνεργασία των χωρών του Ευρώ, και μετά από την πρώτη φάση, το 2018, η κυβέρνηση της Ρώμης είναι ανοικτή στο να συζητηθούν κάποιες τροποποιήσεις των ευρωπαϊκών συμφώνων, αν αποδειχθεί αναγκαίο». 

Ο Γκότζι, τέλος, υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να πέφτει όλο το βάρος στα δημοσιονομικά και πως είναι αναγκαίο, παράλληλα, να βρεθεί τρόπος ώστε να τονωθεί η ζήτηση στις χώρες μέλη ή να αυξηθεί η χορήγηση δανείων.