Να μείνει το ΔΝΤ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέλουν οι ευρωπαίοι εταίροι, με τα μηνύματα να διαδέχονται το ένα το άλλο, μετά την απόφαση του Ταμείου να αποσύρει τα τεχνικά κλιμάκια από τις συζητήσεις.

Στην ίδια γραμμή με το Βερολίνο, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος χαρακτήρισε «αδιανότητη μια συμφωνία για την Ελλάδα χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Χάγη, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι «το περιεχόμενο μιας συμφωνίας πρέπει να είναι πραγματικό και εάν υπάρχει ένα πραγματικό περιεχόμενο, το Ταμείο θα συμμετάσχει». Όπως είπε, η αποχώρηση από τις Βρυξέλλες δεν σημαίνει ότι το Ταμείο εγκαταλείπει την Ελλάδα, αλλά ότι χωρίς παραχωρήσεις από την πλευρά της Ελλάδας δεν υπάρχουν και πολλά να συζητηθούν.

Περιμένουμε σοβαρές προτάσεις

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι προϋπόθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών για το χρέος είναι η υποβολή «σοβαρών προτάσεων» από την Αθήνα, για δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

Όπως είπε είναι «απαράδεκτο» που η ελληνική κυβέρνηση έχει απορρίψει μέχρι τώρα τις προτάσεις που κατατέθηκαν στις συνομιλίες με τον ίδιον και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιούνκερ.

«Μπορούν να υποβάλουν εναλλακτικές, αλλά θα πρέπει να είναι κατάλληλες. Και όσο δεν τις έχουμε, θα είναι πολύ δύσκολο, να επαναληφθούν οι συνομιλίες» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, υπογραμμίζοντας ότι η επιτυχία εξαρτάται από τους Έλληνες.

«Η σύνοδος του Eurogroup στις 18 Ιουνίου θα γίνει έτσι κι αλλιώς, είτε υπάρχει έτοιμη μία συμφωνία πλαίσιο για την οποία μπορούμε να μιλήσουμε τότε, είτε όχι» είπε χαρακτηριστικά.

Και συμπλήρωσε:

Είναι πρωτίστως προς το συμφέρον των Ελλήνων να υπάρξει αυτή η συμφωνία. Και όπως είναι τα πράγματα τώρα, βέβαια – δεν οδηγούν πουθενά. Η καρδιά του ζητήματος αυτή τη στιγμή είναι πως θα πρέπει να υποβάλουν σοβαρές προτάσεις.