Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Καταστάσεις που δεν τιμούν τη λειτουργία του κοινοβουλίου και υποβιβάζουν την νομοθετική διαδικασία έλαβαν χώρα για ακόμα μια φορά στην επιτροπή της Βουλής που συζητά το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια. 

Τα αντίπαλα «στρατόπεδα» που διαμορφώθηκαν μοιραία λόγω της ευαισθησίας του νομοσχεδίου ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τη μία και εκείνοι της Χ.Α. από την άλλη. Η αρχή  έγινε τη  στιγμή που το λόγο πήρε η αναπληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουπούλου η οποία αποκάλεσε τους Έλληνες του Πόντο, Ρωσοπόντιους.

«Ρωσοπόντιοι, οι Έλληνες του Πόντου κυρία Υπουργέ; Εσείς έχετε το δικαίωμα να τους αποκαλείτε όπως θέλετε αλλά εμείς αν αποκαλέσουμε κάποιους άλλους όπως εμείς νομίζουμε μας επιτίθεστε», απάντησε ακαριαία ο Ηλίας Παναγιώταρος από Χρυσής Αυγή, ανοίγοντας έτσι ένα κύκλο αντεγκλήσεων που παραλίγο να τινάξει στον αέρα την επιτροπή. «Μη πιάνεστε από αυτά για να κάνετε διακριτή την παρουσία σας», απάντησε η κ. Χριστοδουλοπούλου. 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Κατριβάνου λέγοντας πως είναι αναμενόμενο από τη ΧΑ να εμφανίζεται αντίθετη στο νομοσχέδιο καθώς « η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών μισεί την Ελλάδα. Δεν ανεχόμαστε από τους εχθρούς της Δημοκρατίας να μιλάνε για εχθρούς της πατρίδας». Η κ. Κατριβάνου έκανε μάλιστα ένα βήμα παραπάνω εξοργίζοντας τους βουλευτές της Χ.Α. χαρακτήριζοντας το κόμμα «νεοναζιστικό μόρφωμα».  

Αυτό ήταν! Ακολούθησε ένα κομφούζιο με την Ελένη Ζαρούλια να αναφέρει πως το κόμμα της είναι εθνικιστικό και να εξαπολύει επίθεση στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως πρόκειται για «σταλινικά μορφώματα που παρεκτρέπονται».

«Είμαι προσβεβλημένη λόγω της λέξης μορφώματος. Αυτό είναι προσβολή. Η λέξη μόρφωμα και για μένα και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι είστε νεοναζιστικό μόρφωμα το λέει η δράση σας, το καταστατικό σας και το πόρισμα Ντογιάκου», αντίτεινε η κ.  Καριβάνου με τον Ηλ. Παναγιώταρο να φωνάζει «αρκετά την ανεχτήκαμε» και τους συναδέλφους τους να λένε «η δημοκρατία, μας έχει στην τρίτη θέση. Άιντε από 'δω».