Λύση ρεαλιστική για μία Κύπρο ανεξάρτητη χωρίς κηδεμόνες ζήτησαν Αθήνα και Λευκωσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Κύπριος ομόλογός του Ιωάννης Κασουλίδης έκαναν λόγο από κοινού για την ανάγκη αποχώρησης των εγγυητριών χωρών για μία Κύπρο, για μία ενιαία δικοινοτική ομοσπονδία με πλήρη δικαιώματα, ανεξάρτητη και με πλήρη ακεραιότητα που θα λειτουργεί χωρίς κηδεμόνες ως κράτος-μέλος της ΕΕ.

 Κατά τη δίωρη συνάντησή τους, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών -με τη συμμετοχή στη συνέχεια και διευρυμένων αντιπροσωπειών των δύο χωρών- εκφράστηκε αισιοδοξία για το κλίμα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, προβληματισμός για την αστάθεια στην Τουρκία μετά το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών, ενώ συζητήθηκαν θέματα της ευρύτερης περιοχής μας- Μ.Ανατολή, σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, Βαλκάνια και προώθηση τριμερών συνεργασιών με Αίγυπτο και Ισραήλ.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο μεταναστευτικό ζήτημα για το οποίο και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους στην πρόταση του αρμοδίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου για δίκαιη κατανομή των βαρών στην ΕΕ.

Επ' αυτού ο κ. Κοτζιάς τόνισε την ανάγκη διαχείρισης του μεταναστευτικού από την ΕΕ με πνεύμα λογικής και ανθρωπισμού και γνώμονα την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.