Και επισήμως στις συζητήσεις αξιωματούχων της ευρωζώνης τέθηκε για πρώτη φορά η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας, σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσουν οι διαπραγματεύσεις  μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών.

Σύμφωνα με ανώτερους ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters, έπεσαν τρία πιθανά σενάρια στο τραπέζι των συζητήσεων των επικεφαλής οικονομολόγων της ευρωζώνης, που διεξήχθησαν στη Μπρατισλάβα για την προετοιμασία του Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, για το τι πρόκειται να συμβεί στα τέλη Ιουνίου.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι συνομιλίες ήταν πολύ θεωρητικές, χωρίς να υπάρξει κάποιο συμπέρασμα ή αντίστοιχες αποφάσεις, ενώ επί τάπητος τέθηκε η παράταση του ελληνικού προγράμματος υπό όρους, με τμηματική εκταμίευση βοήθειας. 

Το τηλεγράφημα σημειώνει ότι οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης βλέπουν ως λιγότερο πιθανό το σενάριο μιας συμφωνίας τον Ιούνιο με χρηματοδότηση έναντι μεταρρυθμίσεων, ενώ οι περισσότεροι θεωρούν πιο πιθανή την χρεοκοπία. Τη στιγμή μάλιστα που, όπως αναφέρουν η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ

Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας που βρέθηκαν στη συνάντηση δήλωσαν ότι η Αθήνα θα κάνει τα πάντα για να πετύχει μια συμφωνία εγκαίρως, τόνισαν άλλοι αξιωματούχοι. Αυτό στην ουσία σημαίνει ότι μια συμφωνία θα επιτευχθεί στην ώρα της ώστε να εγκριθεί από το Eurogroup, όταν συνεδριάσει στο Λουξεμβούργο στις 18 Ιουνίου.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι σημείωναν ότι, ακόμη και αν υπάρξει εγκαίρως συμφωνία, θα πρέπει να εγκριθεί από το Eurogroup στις 18 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.  Ακόμη και τότε όμως, τόνιζαν, η εκταμίευση των δανείων προς την Αθήνα μέχρι τις 30 Ιουνίου θα είναι πολύ δύσκολη λόγω του χρόνου που απαιτείται για να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες.

Ως εκ τούτου, το δεύτερο σενάριό τους ήταν η παράταση του τρέχοντος προγράμματος για να παραμείνουν διαθέσιμα για την Αθήνα τα 7,2 δισ. ευρώ και τα 10,9 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μόλις επιτευχθεί στη συνέχεια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις.

Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα δοθούν χρήματα και θα χρειαζόταν νέα συμφωνία διάσωσης για να διασφαλιστεί περαιτέρω χρηματοδότηση. Μια τέτοια επέκταση θα συνεπάγεται την επιβολή περαιτέρω όρων στην Ελλάδα και θα μπορούσε να περιλαμβάνει την εκταμίευση των κεφαλαίων τμηματικά, όσο τηρούνται αυτές οι προϋποθέσεις.

Εκπρόσωποι ορισμένων χωρών της ευρωζώνης ωστόσο, εκτιμούν ότι αυτές οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προετοιμάζονται για ένα τρίτο σενάριο: Την ελληνική χρεοκοπία.

«Για πρώτη φορά υπήρξε μια συζήτηση για Plan B για την Ελλάδα», δήλωσε άλλος αξιωματούχος στο Reuters, επιβεβαιώνοντας και εκείνος ότι υπήρξε όντως μια τέτοια συζήτηση.

Μέχρι στιγμής οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης απέφευγαν να συζητήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ακόμη και στις κλειστές συναντήσεις, αν και ορισμένες κυβερνήσεις - όπως αναγέρει το δημοσίευμα-, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, έχουν ήδη προετοιμαστεί.

Αλλά οι αξιωματούχοι δήλωσαν πως ένα τέτοιο σενάριο σχεδόν σίγουρα θα περιλαμβάνει την επιβολή capital controls στην Ελλάδα για να αποτραπεί η εκροή ευρώ από τη χώρα και θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει την έκδοση IOUs από την Αθήνα ως εναλλακτικό μέσο πληρωμής.