Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να εισάγει ένα νέο νόμισμα, εκτίμησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit SpA, μιλώντας στο Bloomberg.

Ο Έρικ Νίλσεν δήλωσε πως δεν θεωρεί πιθανή την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και τόνισε πως η παραγωγή νέων χαρτονομισμάτων δεν θα είναι μια εύκολη δουλειά για μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να οργανώσει ούτε ένα... μπάρμπεκιου. 

«Ειλικρινά, δεν πιστεύω ότι διαθέτουν την πολιτική ή την τεχνική δυνατότητα θα περάσουν σε δικό τους νόμισμα. Το χρήμα χρειάζεται το αγαθό της εμπιστοσύνης, και δεν νομίζω ότι έχουν την εμπιστοσύνη του πληθυσμού της χώρας», είπε ο Νίλσεν.

Όσον αφορά στην αποχώρηση του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις, ο επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit SpA σημείωσε:

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η συμφωνία θα πρέπει να έχει συναφθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας για να υπάρξει χρόνος να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια. Εάν οι συζητήσεις αποτύχουν και η Ελλάδα προσπαθήσει να εισάγει παράλληλο νόμισμα με το ευρώ, θα καταλάβει πως αυτό δεν είναι εύκολο καθώς δεν διαθέτει τα μέσα για να τυπώσει χρήμα. Αν κάνει παραγγελίες στο εξωτερικό, αυτές θα πρέπει να προωθηθούν στις τράπεζες κάτω από άκρα μυστικότητα, καθώς στο ενδιάμεσο θα έχουν κλείσει, θα έχουν εθνικοποιηθεί ή θα έχουν επιβάλει έλεγχο κεφαλαίων. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι δανειστές της Ελλάδας δεν έχουν συναντήσει ξανά κάτι τόσο γελοίο από μια χρεωμένη χώρα. Απλώς, έχουν κουραστεί μαζί τους.


TAGS