Θα αρχίσουν εκ νέου οι συζητήσεις Ελλάδας και πιστωτών, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος τόνισε ότι είναι ώρα για την Αθήνα να κάνει την επόμενη κίνηση, ρίχνοντας το «μπαλάκι» στην ελληνική πλευρά.

«Οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν ξανά πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και στη συνέχεια σε πολιτικό» ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Culture. Ο πρόεδρος της Κομισιόν προέταξε τις τεχνικές συζητήσεις, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση επιμένει για επαφές σε πολιτικό επιπεδο.

«Έθεσα έναν ορισμό παρατηρήσεων και προτάσεων τις οποίες, η ελληνική κυβέρνηση εξέταζε το βράδυ της Πέμπτης» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων.

O κ. Γιουνκέρ ανέφερε ακόμη ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να αντιμετωπίσει το κόμμα του, που στρέφεται κατά της λιτότητας, στο οποίο αρκετοί έχουν προτείνει εκλογές εάν υποχρεωθούν να δεχτούν αντιδημοφιλείς περικοπές.

«Δεν είναι πραγματικό κόμμα, αλλά ένα σύνολο κινημάτων, τάσεων, συναισθημάτων και δυσαρεσκειών» είπε χαρακτηριστικά για τον ΣΥΡΙΖΑ

Kαι είπε για τον κ. Τσίπρα ότι «ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις υποσχέσεις που δίνει, οι οποίες δεσμεύουν εκείνους τους οποίους τις διατυπώνουν. Δεν υπεισέρχομαι στον ελληνικό εσωτερικό πολιτικό διάλογο. Αυτό είναι ζήτημα της ελληνικής κυβέρνησης, του ελληνικού Κοινοβουλίου, να κάνουν τα απαραίτητα βήματα σε σχέση με αυτά που έλεγαν στην προεκλογική εκστρατεία. Δεν είναι δικό μου πρόβλημα, δεν είναι δική μου ανησυχία, αλλά είναι ένα στοιχείο το οποίο δεν διαφεύγει της παρατήρησής μου».

Σε ερώτηση για το εάν είναι πιθανή τις επόμενες μέρες μία συμφωνία απάντησε:

Μία συμφωνία είναι αναγκαία τις επόμενες μέρες. Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο.

«Έχω μια μεγάλη έγνοια, τα προγράμματα προσαρμογής που τέθηκαν σε εφαρμογή οδήγησαν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ελλάδας στο όριο της φτώχειας. Το 25% των Ελλήνων δεν έχουν πλέον ασφάλιση, η ανεργία, και κυρίως των νέων, είναι πολύ αυξημένη, οι Έλληνες είναι δυστυχισμένοι, υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες που είναι κάτω από το όριο της φτώχιας και δεν θέλουν να βλέπουν πλέον την πολιτική λιτότητας να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί» σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι «η μόνη δικιά μου έννοια είναι οι Έλληνες, όχι η ελληνική κυβέρνηση, όχι το ελληνικό Κοινοβούλιο. Εγώ όταν λέω ότι η Ελλάδα με εμποδίζει να κοιμηθώ είναι γιατί έχω πολλές επαφές στην Ελλάδα. Τηλεφωνώ τρεις φορές την εβδομάδα σε Έλληνες φίλους για να μου πουν τι συμβαίνει στους δρόμους, "πείτε μου πως ζούνε οι φίλοι σας" και μου λένε δεν έχουν λεφτά για να πληρώσουν τα φάρμακα, οι γυναίκες δεν μπορούν να αγοράσουν φάρμακα -και θα μπορούσα να συνεχίσω τον κατάλογο των προβλημάτων. Συνεπώς, αισθάνομαι πολύ κοντά στους Έλληνες που υποφέρουν».